SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ

Ülke olarak köfte konusunda bayağı zengin yemek kültürüne de sahibiz. Farklı yörelerden bu kadar çok çeşitli köfte lezzetlerine başka ülkelerde de pek rastlayamazsınız. Öğrenebildiğimiz kadarıyla 291 çeşit köfte varmış Türk mutfağında, İnegöl köftesinden başlarsak; Tekirdağ köftesi, Adapazarı ıslama köftesi, İzmir köftesi, Akhisar köftesi vs tüm yörelerin köftelerini saymakla bitmez.

Ne enteresandır, çiğköfte de var bu listede. Eskişehirlinin köfteyi gerçekten çok sevdiğinin bir kanıtı olsa gerek ki köftecilere hala rağbet var. Hatta yeni birçok marka köftecilerde dışarıdan gelip yerel köftecilerimizle rekabet yarışına girdiler. Bu kadar köfteden bahsetmişken lezzet gezimizin durağı olarak Rodop Köftecisi’ne uğrayalım istedik. Rodop Köftecisi’nin kurucusu Sait Usta’nın bu meslekte 43 yıldır azimle, mücadele içinde geçen süreçte müşterilerinin memnuniyetini ve güvenini kazanarak “Rodop Köftecisi” markasını başarıyla kanıtlamış. Ben, 20 yıldır Üniversite caddesindeki 5 masalı ve gösterişten uzak salaş denilecek küçük köfteci dükkanından bilirim. Damak tadıma hitap ettiği için köftelerini beğenerek yediğim Sait Usta ile biraderleri Sedat ve Sezai ile samimi dostluklarımızda oluşmuştu. Lezzetli köftelerinin tadına doymazdık ama neşeli sohbetlerinin keyfine doyardık.

43 YILLIK KÖFTECİ SAİT USTA

Rodop Köftecisi’nin 1972’den bugüne gelişini kurucusu Sait Kerpişçi’den dinledik. Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Sait Usta’nın köftecilik hikayesi 15 yaşında başlıyor. Babasının arkadaşı olan Tuna Köfteci’sinin ilk sahiplerinden Mehmet Usta’nın yanında çırak olarak başlıyor. Bu mesleği o kadar benimsiyor ki lise tahsilini yarıda bırakıp bu mesleği öğrenmek için var gücünle çaba gösteriyor. Ustası mesleğin püf noktalarını göstermemek için köfte harcının hazırlanması sırasında çırağı Sait’i yanından uzaklaştırmak için başka bir iş verir her seferinde.

Ama çırak Sait azimlidir ve ne yapar eder köfte harcının karışımının reçetesini kapar. Altı ay kadar Tuna Köftecisi’nde çalıştıktan sonra kendi hesabına çalışmak üzere seyyar köfteciliğe başlar. Kuyubaşı çevresinde çok beğenilerek tanınır. Daha sonra kardeşleri Sedat ve Sezai’yi de yanına alarak şimdiki Üniversite Caddesi'ndeki 5 masalı küçük bir dükkan olan Rodop Köftecisi’ni açarlar. 36 yıl bu küçük ve mütevazi dükkanı 3 kardeş çalıştırırlar. Ancak 6 ay önce kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanı tahliye etmek zorunda kalırlar. Osmangazi Üniversitesi yurtlarının karşısında ve daha şık ve geniş mekan da yerini alır Rodop Köftecisi…

NASIL GİDİLİR

Büyükdere mahallesi Gençlik bulvarı No:43/D ESKİŞEHİR

Hergün saat: 11:00 ile 24:00 arası servis açık. TEL:0(222) 239 56 07

(Evlere paket servis yapılıyor)

FİYATLAR NASIL

1 porsiyon köfte (Net 140gr)-9.00 TL

Piyaz- 4.00 TL

Yarım Ekmek Arası Köfte(100gr)- 6.00 TL

Mevsim Salata- 4.00 TL

Dana Biftek (150gr)- 13.00 TL

Rodop İrmik Helva- 2.50 TL

(Kilo ile köfte satışıda var. Kilosu 45 TL)

GEZGİNİN YORUMU

Rumeli’nin bağrından kopup gelen Rodop Köftecisi,T ekirdağ usulü köfte sevenler için bulunmaz bir nimet olarak tavsiye olunur. Servis hızlı, porsiyonlar gayet doyurucu, baharatı dengeli, etin lezzetini damağınızda hissediyorsunuz. İçeriğinde soğan yerine sarımsak olması hoş bir tat bırakıyor ağızda. Köftenin her daim kankası piyazı daha önce yediğim piyazdan farklı. Piyazlık iri fasulyeyi bu sefer temin edememişler. Köfte yanında tuz baharat karışımı sunuluyor. Baharatlı sevenler köftelere serpsinler birlikte ayrı bir lezzet katıyor. Çok acı olmayan ezmeside köfteyle birlikte iştahınızı kabartıyor . Köfte sonrası tatlı da isterim derseniz Rodop’un irmik helvası imdadınıza yetişiyor. Canınız kömür ateşin de köftemi çekti… Leziz köftelerini tadacağınız ve ailecek memnun kalacağınız bu şirin köfteciye uğramadan geçmeyin derim.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR