Helenistik dönemden itibaren Yumurtalık, ticaret, din ve sağlık merkezi olarak önem kazanmıştır ve M.Ö. 1. yüzyılda tarihinde en parlak dönemini yaşamıştır.
7-10. yüzyıllarda Araplarla Bizanslılar arasındaki savaşlar sonucunda tamamen tahrip olan kent, 11. yüzyıldan itibaren Ayas adıyla piskoposluk merkezi oldu. Bu dönemde, Akdeniz'in ünlü bir ticaret limanı olma özelliğini sürdüren Ayas'ta, biri karada biri limanda olmak üzere iki kale inşa edildi. 1201'de Cenovalılar, 1261'de Venedikliler Ayas'ta ticari koloni kurma ayrıcalığına sahip oldular. Venedikliler, deniz ticaretini ellerinde tutarak kenti Lajazzo olarak adlandırdılar. Ancak, 1266 yılında Memlüklüler ilk kez Kilikya'ya saldırdıklarında Ayas'ı tahrip ettiler. 1269'da kenti ziyaret eden Marko Polo, Venedikli ve Cenovalı tüccarlarla dolu olduğundan ve bunların ipek, yün, hububat ve baharat ticareti yaptıklarından bahsetmektedir. Marko Polo, 1271 yılında Çin'den dönüşünde ikinci kez kenti ziyaret etmiştir.
Yumurtalık: Tarihten izler
Ayas, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sonucunda Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına girdi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, kentin batısında "Sahil Kulesi" adı verilen küçük bir kule inşa edildi. Daha sonra Ayas, Cebeli Bereket adıyla Osmaniye sancağına bağlı Payas ilçesinin bir bucağı oldu. Ancak, Doğu ticareti Akdeniz'den uzaklaştıkça Ayas Limanı da ortaçağdaki önemini yitirdi.
Osmanlı Vilayet örgütünde Ayas, Cebeli Bereket'e (Osmaniye sancağına bağlı Payas ilçesinin bir bucağı) dönüştü. Doğu ticareti Akdeniz'den uzaklaştıkça, Ayas Limanı da ortaçağdaki önemini kaybetti.
Yumurtalık, 19 Temmuz 1926'ya kadar kaza iken, nahiye olarak Ceyhan'a bağlanmıştır. Daha sonra, 1 Nisan 1959'da ilçe statüsüne kavuşarak Adana'ya bağlanmıştır. Akdeniz'in kenarında yer alan Yumurtalık, güney ve doğusunda İskenderun körfezi, kuzeyinde Ceyhan İlçesi, kuzey-batısında Adana İli ve batısında Karataş İlçesi ile çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 501 km² olup, toplam 55,22 km sahil şeridi bulunmaktadır.