“İçinde insan faktörü olan her sistem hataya açıktır. Neden mahkemeler farklı olsun ki? Değiller. Bizim sisteme gözü kapalı güvenimiz, cehaletin ve büyülü düşüncelerin bir sonucudur.” diyor, William Landay.

Sistem; belirli parçalardan oluşan ve bu parçalar arasında belirli ilişkiler olan, aynı zamanda bu parçaların dış çevre ile ilişkili olduğu, bir amaca veya sonuca ulaşmak üzere fiziksel veya kavramsal, birden çok bileşenin oluşturduğu bütündür.

Sistemin öğeleri, bütünün ahenkli ve ritimli bir şekilde çalışması amacıyla tasarlanmıştır.

Dünyada da uygulanan ve kabul gören sistemlerin birçoğu benzerdir.
Ancak ülkeden ülkeye değişen yorum farkları ve öncellikler bazen durumu içinden çıkılmaz hale getirebilmektedir. 

Mesela hukuk sistemimiz, eğitim sistemimiz veya sağlık sistemimiz temelde kanunlar açısında sorunsuz görünse de, uygulamada ki ahenksizlik ve ritim bozukluğu sistemi olumsuz etkileyebilmektedir.
Örneğin dün açıklanan 2024 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarında, sistemdeki çarpıklığı göstermek için YKS’ye girip EKSİ 1,75 fizik netiyle fizik bölümüne yerleşen Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, hem eğitim sistemini hem sınav sistemini hem de puan hesaplama sistemindeki karmaşıklığı gözler önüne sermiştir.
On binlerce öğrencinin olumsuz etkilediği bu sistemde, tercih ve hesaplama kriterlerinin yeni bir yöntemle hesaplanması kaçınılmaz.

Birçok öğrenci, hayalini kurduğu ve okumak istediği bölüme yerleşmeden, mecburi meslek seçimi yapmak zorunda kalırken, ömrü boyunca yapacağı meslekten ne kadar verim alacağı da ayrı bir konudur.

Arıza, birçok sistemde benzer sorunlara dikkat çekmemizi sağlarken, Landay’ın değişiyle İçinde insan faktörü olan her sistem hataya açıktır ama bizce bu hatalara gözü kapalı uymak, sistemi oluşturanların hanesine birçok eksi puan yazmaktadır.

Eksi puan yazması ülkeye büyük bir külfet doğururken, yarınlara yön verecek gençlerimizin mutsuz bir geleceğe itilmesi, toplumun kanayan önemli bir yarasıdır.

Bu yaranın en kısa zamanda tedavi edilmesi, eğitim sistemimizin bu çarpıklıklardan kurtulması, hepimizin beklentisidir.