1 Temmuzdan itibaren, sözleşme yenileme dönemi gelen kiracılar için kira artış oranı son 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışıyla sınırlı olacak. Bu düzenleme, ev sahiplerine enflasyon karşısında gelirlerini koruma fırsatı verirken, kiracılar arasında tedirginlik yaratıyor.

X 565 424 Kira Gelir Vergisi Nedir

Yeni düzenlemeye göre, ev sahipleri yılda bir kez kira artışı yapabilecek, ancak bu artış TÜFE oranını aşamayacak. İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, %25'lik zam sınırının kalkmasının ev sahiplerine keyfi zam yapma hakkı tanımadığını vurguladı. Akdoğan, "Borçlar Kanunu'na göre, ev sahipleri yılda bir kez, sözleşme yenileme döneminde zam yapabilir. Kiraya yapılacak zam oranı TÜFE kadar olabilir, ancak bunun üzerinde bir artış yasal olarak mümkün değil" dedi.

0X0 Kira Geliri Elde Edenler Dikkat 4400 Tl Gelire Vergi Yok 1552255835994

Emekliler ve memurlar için kritik bekleyiş! Emekliler ve memurlar için kritik bekleyiş!

Tarafların anlaşamaması durumunda ev sahibinin mahkemeye başvurabileceğini belirten Akdoğan, "Mahkeme, o bölgedeki rayiç bedel kadar ya da bu bedelin %10-15 altında bir kira fiyatı belirler. Genellikle eski kiracılar için rayiç bedelin altında bir ücret tespit edilir" şeklinde konuştu. Bu yeni dönemde kiracıların ve ev sahiplerinin haklarını ve yükümlülüklerini dikkatle takip etmeleri önem taşıyor.

Muhabir: İsmail Yiğit