Bizans döneminde Bartın, Pontus Eyaleti'nin bir parçası olarak yönetilmiştir. Amasra, bu eyaletin Pontus bölümünün başkenti olmuştur.

Bartın: Selçuklu ve Osmanlı dönemleri

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Bartın, Candaroğulları Beyliği'nin egemenliği altında kalmış, 1392 yılından itibaren de Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer almıştır. Bu dönemde Bartın ve Filyos vadilerinde yeni köyler kurulmuş ve Anadolu'nun Türkleşme sürecinde önemli bir rol oynamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun fetihlerinden biri olan Amasra'nın ele geçirilmesi sırasında Bartın'dan da bahsedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in, Amasra'nın senyöründen kalenin teslimini istediği ve kan dökülmeden Amasra'nın Osmanlı İmparatorluğu'na teslim olduğu söylenir. Bartın'dan bazen "Kara Kariyesi" olarak bahsedilmiştir.

Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu! Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu!

Cumhuriyet döneminde, Bartın 07 Eylül 1991 tarihinde 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuş, Kumluca ve Abdipaşa olmak üzere 5 beldesi ve 260 köyü bulunmaktadır. Bu dönemde Bartın, modern bir yerleşim birimi olarak gelişimini sürdürmüştür.

Editör: Sakarya Gazetesi