Müze, 1982 yılında bugünkü binasında hizmet vermeye başlamış olan tarihi bir yapıdır. Denizcilik Okulu olarak 1884 yılında inşa edilmeye başlanan ancak tamamlanamayan bina, Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında satın alınmış, ardından restore edilerek müze olarak açılmıştır.

Çeşitli eserler

Amasra Müzesi, dört farklı teşhir salonundan oluşmaktadır. Birinci salonda, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler bulunmaktadır. Bu eserler arasında pişmiş toprak ve cam koku şişeleri, altın ve bronz süs eşyaları, amforalar, testiler, bronz heykelcikler, bilezikler, haçlar, silahlar, kandiller ve kaplar yer almaktadır. Ayrıca, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait altın ve bronz sikkeler de bu salonda sergilenmektedir.

Eskişehir'de bugün planlı elektrik kesintisi olacak! Eskişehir'de bugün planlı elektrik kesintisi olacak!

İkinci salonda ise özellikle Roma İmparatorluğu Dönemi'ne ait heykeller bulunmaktadır. Bu salonda dikkat çeken eserler arasında İmparator Hadrian'ın zırhlı torsosu gibi Türk müzeleri için önemli olan eserler bulunmaktadır.

Üçüncü salonda Hellenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait mermer eserler, heykeller, heykel başları, mezar stelleri, altarlar, sütun başlıkları ve kaideler gibi parçalar sergilenmektedir.

Dördüncü salonda ise Osmanlı dönemine ait etnografik eserler yer almaktadır. Bu eserler arasında giyim-kuşam örnekleri, gümüş süs eşyaları, yatak ve yastık örtüleri, halılar, keseler ve eski duvar saatleri gibi öğeler bulunmaktadır.

Ek salon

Ayrıca, müzenin ek salonunda "Büstler Salonu" olarak adlandırılan alanda, Amasra ve çevresinden kazandırılan çoğunluğu Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait sekiz büst sergilenmektedir. Bu büstler arasında Atina'nın ünlü politikacılarından Demosthones'in portresi de yer almaktadır.

Müzenin koridorunda Ceneviz Armaları, etnografik salonunda 1852 tarihli saray matbaasında basılmış bir Akdeniz haritası ve müzenin bahçesinde Hellenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler de ziyaretçilere sunulmaktadır. Amasra Müzesi, bölgedeki zengin tarihi mirası canlı tutarak ziyaretçilere bilgi ve kültür sunmaya devam etmektedir.

Editör: Sakarya Gazetesi