Ranta kurban gidiyor

Ziraat Mühendisleri Odası, Eskişehir Tarım Platform Paydaşları adına "Tarım Arazileri Tehdit Altında" konulu basın toplantısı düzenledi.   Burada konuşan, Güder, Eskişehir'in birçok yerinde tarımın, ranta kurban gittiğini savundu.

Ruhsatı yoksa kaçaktır

Güder, “Tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması bir kere kesinlikle önlenmeli ve verimli tarım arazilerinin imara açılması da engellenmelidir. Ruhsatı olmayan her şey kaçaktır. Bir tarlanın etrafını çevirmek tarlanın vasfını değiştirmediği gibi üzerine 'Satılık arsa' ilanı yazmak da aldatıcıdır” dedi

Taş Yolu adrenalin tutkunlarını bekliyor Taş Yolu adrenalin tutkunlarını bekliyor

Güder, ‘‘Büyükşehirlerde verimli tarım arazileri kooperatifleşme adı altında bölünerek hobi bahçelerine dönüştürülmektedir ve küçük parsellere ayrılan bu alanlar betonarme yapılaşmayla tarım alanlarımızı tehdit etmektedir. 2020 yılında pandemi ile başlayan süreçte ne yazık ki insanlarımız doğa ile baş başa olmak adına hobi bahçeleri oluşumunu arttırmakta ve hobi bahçeleri ‘Hobi kondu'ya dönüşmektedir” dedi.

Yıkım işlemi başlıyor

Güder, “Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin pek çok yerinde tarımla alakası olmayan farklı varlıklı kişiler ve bazı emlakçılar tarafından 20-30 dönümlük tarlalar alınıp sadece ve sadece burada kooperatifleşme adı altında ticari olarak 40-50 kişiye satılıyor. Sonrasında bu girişimi başlatan kişiler kendilerini çok rahat sıyırarak en son hisseyi de satıp geri planda kalıyorlar. Durum böyle olunca iyi niyetli bazı kişiler ‘Hobi bahçesi aldık' diye seviniyorlar. Fakat sonrasında kanuni bazı zorunluluklarla karşı karşıya kalıyorlar. Çünkü diyorlar ki ‘Burası tarım arazisidir, yasal değildir.' Yıkım işlemi başlıyor” diye konuştu.

Yasal dayanakları yok

Odunpazarı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Selim Sönmez ise " Hepsi kaçak yapıdır. Yasal bir dayanağı olmadan yapılmıştır. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak, 2000 tane yasal olmayan hobi bahçesi tespit ettik ve hala etmeye devam ediyoruz” dedi. 

Muhabir: Melisa Ceritli