Turizm acentesi

Eskişehir, Ankara ve Kütahya’da 350’yi aşkın vatandaş, umreye gitme isteğiyle bir turizm acentesine çeşitli ödemeler yapmıştı. Pandemi öncesine kadar dayanan süreçte hem umreye gidememiş hem de verdikleri parayı geriye alamamıştı. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında işletme önüne gelen vatandaşların tepkisi büyük yankı uyandırmıştı.

I M G 2554-1

Çeşitli suçlardan aranan 19 kişi yakalandı! Çeşitli suçlardan aranan 19 kişi yakalandı!

Şirketin yetkisi yok

Olaya ilişkin Eskişehir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuksuz yargılanan 5 kişiden 3’ü salonda hazır bulundu. R.U.A. ise SEGBİS’le katıldı. Mahkeme Heyeti’nin sorularını yanıtlayan sanıklardan şirketin hisse ortağı F.Y., “Ben kağıt üzerinde şirket ortağıyım. 2017 yılında patronum A.A.’ya borç para vermem karşılığında bana hisse verdi. Şirketin mali işlerini bilmiyorum. Hac, umre yetkimiz yoktu ama alt firma olarak organizasyon yapıyorduk” dedi.

Aracılık yapmış

Kütahya Tavşanlı’da şirket adına para alıp makbuz kesen sanık H.H.Ö. ise savunmasında, “Ben çalışan değilim. F.Y. bana talimat veriyordu. Şu kişi gelecek parayı alırsın hesaba yatırırsın diyordu. Beni umreye götüreceklerdi, o yüzden aracılık yapıyordum. Gelenlerden para alıp hesaplara gönderiyordum” ifadelerini kullandı.

“Ben kimseyi dolandırmadım”

Şirket çalışanlarından olan Abdulkerim A. ise savunmasında, “Ofisteyken makbuz karşılığı almış olduğum paraları da saat 16:00’da şirket hesabı ya da Abdurrahman A.’nın hesabını yatırırdım. Hangi firmalarla umre organizasyonu yapıldığını bilmiyorum. Olayın mali kısmını bilmiyorum. Ben kimseyi dolandırmadım. Hiçbir zaman kendi adıma para almadım” cümlelerini kullandı.

Arabistan otelleri

Şirketin Ankara şubesinde çalışan R.U.A ise, SEGBİS’le katılarak savunmasını verdi. R.U.A., “Çalıştığım sürede yaklaşık 7 bin kişi organizasyonlarla götürüldü. Arabistan'dan şirketlerin organizasyonlarına dahil oluyorduk. Pandemiden önce hiç sıkıntı yoktu. Pandemiden sonra Abdurrahman A. Arabistan’daki otellerden paraları alamadıklarını söylüyordu. Pandemiden sonra da bin kadar kişi gönderdik. Biz kimseyi ikna etmedik zaten yolcular kendileri geliyorlardı’ diyerek kendisini savundu.

Milyonlarca lira

Davaya hazır bulunmayan şirket sahibi Abdurrahman A.’nın ise yurtdışında olduğu, önümüzdeki günlerde geleceği öğrenildi. Abdurrahman A.’nın avukatı mahkemede yaptığı savunmada, otellere paranın önden verildiğini, pandemi döneminde yurtdışı yasağının olmasının yanı sıra otellerin de süreçte kapalı olduğunu ve paraları da iade etmediğini iddia etti. Dosya kapsamında 350’yi aşkın kişinin şikayeti bulunuyor. Umre hayaliyle para döviz cinsinde para yatıran vatandaşların verdiği paralar ise milyonlarca liralara denk geliyor.

11 bin dolar verdim 

Şirket sahibin yurt dışında çalışarak bazı mağdurlara ödeme yaptığı belirtilirken, Davada söz alan bir mağdur ise, “Daha önce de bu şirketle umreye gitmiştim. Son olarak 11 bin dolar verdim 2 kişilik. Makbuz karşılığı elden verdim. Ne umreye gidebildim, ne de paramı geri alabildim” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mücahit Toy