Özellikle Eskişehir'e gelen turistlerin tadına bakmadan gitmediği Met helvası tadıyla damakları şenlendiriyor. Peki Met Helvasının ismi nereden geliyor. 

Lifli bir helva

Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran lifli helvasıdır. Met helvasının pişmaniyeden farkı, şekli ve dağılma özelliğidir. Pişmaniye dağılsa da yenir çünkü oluştuğu tel tel bölümler yumuşaktır ancak Met helvası serttir.

Methelvası2

Dökülürse iki veya daha çok parçaya bölünür ve yere yapışır. Met helvası pişmaniye tadını andırsa da yedikçe ağızda dağılır, dağıldıkça lezzeti artar.

Çalışma saatlerini değiştiren karar yayımlandı! Çalışma saatlerini değiştiren karar yayımlandı!

Adı nereden geliyor 

Adını, met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.

Methelvası

Coğrafi işaretli

Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak lif haline getirilmiş, 2–3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsidir. Eskişehir Met helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Muhabir: Merve Pınar