Son haftalarda sosyal medya üzerinden sözde telefon çekilişi adı altında tüketicilerden binlerce lira para talep ederek tüketiciler mağdur ediliyor. Sosyal medya instagram üzerinden cep telefonu veya başka ürünlerin çekilişi yapılıyor bu çekilişe katılan tüketiciler WhatsApp üzerinde yazışmalarla aranarak tüketicinin sözde çekilişle cep telefonu kazındığını ve kazanılan cep telefon’ un teslim edebilmeleri için çeşitli ad altında paralar isteniyor.
***
İstedikleri paraların gümrük vergisi, telefon kaskosu, fatura KDV si, kargo ücreti gibi çeşitli isimler altında paraların parça parça isteyen kişiler daha sonra bu paralarında büyük kasımının iade edileceğini söylüyorlarmış. Bu yöntemle tüketicilerden büyük oranlarda paraları alan kişiler ne telefonu neden tüketicilerden aldıkları paraları vermiyorlar. Sonunda tüketiciler dolandırıldıklarını anladıklarında iş işten geçmiş oluyor. Bu gibi sosyal medya hesapları üzerinden asla bu tür aslı astarı olmayan çekilişlere katılmayın kişisel bilgilerinizi, banka hesap bilgilerinizi asla tanımadığınız kişilere vermeyin.
***
Bu tür insanlarla iletişime geçmeyin ve bu tür olayla karşılaşmanız halinden en yakın emniyet birimlerine bildirin. Emniyet birimlerinin bu tür art niyetli kişilerle yaptığı mücadelesinde destek olmak bizim vatandaşlık görevimizdir. Unutmayalım ki kimse kimseye pahalı ürünleri çekilişle ya da hediye şeklinde vermezler. Sosyal medya hesaplarında arkadaşlarımızla iletişim halinde olabileceğimiz, fotoğraflarımızı, videolarımızı veya düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz yerlerdir. Ancak sosyal medya paylaşım siteleri amacının dışında kullanılmaya ve art niyetli kişiler tüketicileri mağdur ediyor. Bu konularda çok dikkatli olmalıyız.
***
Sosyal paylaşım siteleri adeta satış mağazaları gibi olmuştur. Son günlerde daha çok ikinci el eşyalarında satıldığı yer haline gelmiştir. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden elektronik cihazlar, giyim eşyaları, satılık veya kiralık daireler, mobilya gibi pek çok ürünün satıldığı, Güvenli olmayan mallar ve kişiler tarafından tüketicilerimiz mağdur edilebiliyor. Tüketicilerimiz sosyal medya hesapları üzerinden yapacakları alışverişlerde çok dikkatli olmalılar. Tüketicilerimiz tanımadıkları kişilerden ve bilinmedik sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerden uzak kalınmalıdır. Bazen sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda çalıntı mallarında olabileceğini ve bizlerin mağdur olabileceğimizi unutmayalım. Sosyal paylaşım sitelerinden paylaştıklarımızın, kötü emeller besleyen kişiler tarafından da görülebileceğini unutmayın. Bu yüzden telefon numaranız, ev ve iş adresiniz, doğum tarihiniz, T.C. kimlik numaranız, e-posta adresiniz gibi kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır. Tanımadığınız kişileri profilinize eklenmemeli. Ayrıca sosyal medya siteleri üzerinden sizleri güvenlik açığı bulunan, bilinmedik sitelere yönlendirebilecek bağlantıların tıklanmaması gerekmektedir. İnternet ve sosyal medyayı bilinçli kullanalım mağdur olmayalım.