Türkiye'de sığınmacı statüsü verilen milyonlarlar varken, bir de kaçak yollarla Türkiye'ye gelen veya Türkiye'ye geldikten sonra kaçak durumuna düşen sayısız yabancı uyruklu var.

Kaçak durumdaki işçileri asgari ücretin altında, sigortasız vergisiz çalıştıran bir çok iş veren var. Yargıtay geçtiğimiz günlerde tam da bu durumdaki iş verenlerle ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi Türkiye'ye kaçak yollardan giren göçmeni, durumu bilerek çalıştıran iş verenin göçmen kaçakçılığı suçu işlediğine hükmetti.

Evini kiralayanlara da soruşturma

Bu konuda henüz bir Yargıtay kararı olamsa da
savcılıklar ikamet izni olmayan ya da vize dönemi içerisinde olmayan yabancılara evini kiraya veren ve bu durumu bilen mal sahiplerine de göçmen kaçakçılığından soruşturma başlatıyor, gözaltı kararları veriliyor.

Cezası Çok Ağır

Evini kaçak göçmenlere kiralayan veya kaçak göçmenleri çalıştıranların yargılandıkları suç  TCK 79/1-a’da düzenlenen “Yabancının ülkede kalmasına imkan sağlama” suçu

İlgili yasa

"Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan…, kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur." şeklinde yani ceza oldukça ağır düzenlenmiş.

Özetle evini yabancıya kiraya vermek ya da işyerinde çalıştırmak isteyenlerin, yabancının ikamet iznine sahip olup olmadığını kontrol etmesinde yarar var. Aksi takdirde göçmen kaçakçılığıyla suçlanabilir,  kişinin kaçak olduğunu bildiği ortaya çıkarsa ağır cezalarla karşılaşabilirler.