Satın almış olduğumuz garanti gerektiren mallarda garanti belgesi de alıyoruz ve mutlaka da almalıyız. Öncelikle garanti belgesini ilgili kanun nasıl tanımlıyor bir bakalım. ’Garanti belgesi, üretici ve ithalatçılar tarafından, tüketiciye yönelik üretilen, ithale edilen veya satılan mallar için düzenlenen ve tüketicinin sahip olduğu hakları gösteren belgedir. Garanti belgesi ve tüketicinin garanti ile ilgili hakları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56 ncı maddesinde ve Garanti Belgesi Yönetmeliğinde düzenlenmektedir. Üreticiler veya ithalatçılar tarafından düzenlenen bu belgeleri tüketicilere verme yükümlülüğü satıcılara aittir. Garanti belgesi yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile verilebilir’’.
***
Bazı satıcılarımız tüketicilere mal sattıklarında fatura vererek ‘’bu fatura aynı zamanda garanti belgesi yerine de geçer diyorlar bezende garanti belgesine ve faturaya gerek yok biz yıllardır burada esnafız bir sorun olursa geri getirin ‘’diyerek satış yaptıklarını duymaktayız ancak ilgili kanun diyor ki ‘’Mala ilişkin düzenlenen fatura ve fiş gibi belgeler garanti belgesi yerine geçmez’’ diyor bu durumda ileride malın arızalanması halinde yani hak arama noktasında bize lazım olan fatura ve garanti belgesi bu nedenle garanti gerektiren mallarda mutlaka malın faturası ile garanti belgesini almalıyız.
***
Tüketicilerimiz bazen merak ediyorlar malın garanti sürelerini bu durumda da 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ve ilgili yönetmeliği şöyle söylüyor. ‘’Garanti süresi; malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari iki yıl veya bu Yönetmeliğe ekli listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır. Garanti süresinin başka bir ölçü birimi ile belirlenmiş olması halinde, malın üzerinde bu ölçü biriminin tespitine yönelik bir düzeneğin bulunması veya yapısının bu değerin tespitine uygun olması gerekir. Aksi halde garanti süresinin asgari iki yıl olduğu kabul edilir’’ Bazen de satıcılar tarafından ek ücret alınarak garanti belgesini uzatma imkânı sağlıyorlar.
***
Tüketici arızalanan malları için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından birini kullanabilir.
Garanti süresi içinde tekrar arızalanması, Tamiri için gereken azami sürenin açılması, Tamirinin mümkün olmadığının bir raporla belirlenmesi durumlarında tüketiciler malın bedel iadesini, ayıp oranında bedel indirimini veya imkân varsa malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı, tüketicilerin talebini reddedemez. Bu talebin yerine getirilmemesi durumunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilden sorumludur. Tüketiciler olarak mutlaka mal alımlarında fatura ve garanti gerektiren mallar için garanti belgesini mutlaka istemeliyiz.