Tüketicimiz ihtiyacı olan beyaz eşya almak için mağazaya gider ve beğendiği model ve rengi seçer ödemesini yapar ve ürünün yetkili servis tarafından getirilip montajını bekler. Bir gün sonra satın almış olduğu ürün tüketicinin evine servis tarafından getirilir ve montajı yapılır, ancak tüketicimiz montajı yapılan ürünün mağazada beğendiği renkte olmadığını fark eder ve servise bunu bağlamayın bu benim istediğim ürün değil bunun rengi farklı der.
***
Servis ürüne ait faturayı gösterir ve ‘’bakın fatura üzerinde modeli ve rengi yazan ürün bu biz bu ürünün montajını yaparız sonrasında siz satın aldığınız mağaza gider sorununuzu çözersin ‘’ der
***
Tüketicimiz ürünü satın aldığı mağazaya gider durumu anlatır mağaza satış temsilcisi ‘’evet sizin istediğiniz renkte elimizde ürün yoktu siz broşürden beğendiğiniz için var dedik ama elimizde o renkte ürün yoktu bizde başka bir renk tonunda gönderdik ‘’der. Dahası pişkin bir şeklide ‘’aman ne olacak ki ha o renk ha bu renk ne fark eder’’ diye de ciddiyetten uzak tavırla tüketiciyi rahatlamak ister.
***
Bu durumda tüketicinin yapacağı bir şey yok çünkü ürüne ait bilgiler fatura üzerinde yazan olduğu için mağaza haklı durumdadır. Çünkü tüketici satıcıca ile sadece sözlü olarak konuşmuş oldukları için geçerli olan faturadaki yazılandır.
***
Tüketicimiz mağazada istediği renk modeli ve kod numarası olan bilgileri sipariş formuna veya ödeme esnasında kesilen faturaya dikkat etseydi ve ürünün rengi, kod numarası gibi bilgileri görmüş olurdu.
***
Satıcıda tüketicimizin kendilerine olan güveninden faydalanarak tüketicinin istediği renkte ürünü değil ellerinde bulunan ürünü satmışlar. Yani tüketicinin yıllarca kullanacağı ve istediği renkteki ürün seçme hakkını elinden almışlardır.
***
Tüketiciler olarak alışverişlerde öncelikle bilinçli olmalıyız. Bilinçli alışveriş yapmanın yolu öncelikle kurumsal bir yerden alışveriş yapmalarını öneririm, sonra alınacak olan ürün sipariş forumuna istedikleri ürüne ait bilgileri detaylı yazılmalı, satın aldıkları ürüne ait fatura, garanti gerektiren ürünlerde garanti belgesi, ürüne ait kullanma kılavuz gibi belgeleri okuyarak kontrol ederek alınmalıdır. Yoksa böyle art niyetli uyanık satıcılarda çıkar ‘’ha o renk ha bu renk ne fark eder’’ diyebilir.