İsveç’in başkenti Stocholm’de aşırı sağcı Rasmus Paludan, Türk Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakarak büyük bir provakasyon gerçekleştirdi. En çok gündemde yer alan olay bu olsa da aslında provakasyonlar bir süredir devam ediyor.

İsviçre’de daha geçtiğimiz hafta PKK/YPG yandaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a benzettikleri bir maketi astılar. Maketi idam ettikten sonra da ayaklarından asılan diktatör Mussolini’ye atıfta bulunarak ayaklarından sallandırdılar. Gündem bu şekilde ilerlerken İsveç'te PKK yandaşlarının sık sık eylemler yaptığını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

İsveç’teki bu olayın yankıları sürerken Kuran’a karşı bir saldırı haberi de Hollanda’dan geldi. Irkçı Pediga örgütü lideri Edwin Wagensvel, Hollanda Parlamentosu önünde Kuran-Kerim’i yırttı ve daha büyük bir kışkırtmaya sebep oldu.

Rusya’nın Ukraynayı işgali ile başlayan bu süreçte,  İsveç ve Finlandiya panik halinde NATO’ya dahil olmaya çalıştılar, ancak Türkiye bu başvuruları veto edeceğini açıkladı. Türkiye’nin gerekçesi ise bu ülkelerin PKK/PYD ve FETÖ üyelerini iade etmemeleri ve terör örgütlerinin faaliyetlerine izin vermeleri. Bu durumu görüşmek ve çözmek için Finlandiya,  İsveç ve Türkiye görüşmelere başlamıştı.  Bu süreçte provakasyonların başlaması, olayların arkasında İsveç’in Natoya girmesine engel olmak amacıyla, Rusya’nın eliyle yapıldığı iddialarını güçlendiriyor.

Rusya, Nato’nun genişlemesine engel olmaya çalışırken İsveç ve Finlandiya’daki aşırı sağcılar, yasal göçmen ve hatta vatandaşı olan Türk kökenli insanları hata yapmaya zorluyor olabilirler. Şimdiye kadar yapılan provakasyonlar amacına ulaşabilmiş değil. Bu olaydan fayda sağlayacak bir kesim de Türkiye ile yapılan görüşmeler neticesinde İsveç’te ve Finlandiya’da eylemlerini devam ettiremeyecek olan  terör örgütleri gibi görünüyor..