Tüketicimiz internet hizmeti almak için bir hizmet sağlayıcı ile taahhütlü abonelik sözleşmesi imzalıyor. Öncelikle Taahhütlü abonelik ne demek? ‘’Bir mal veya hizmete taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt ederek hizmetin bedelinden indirim almaktır’ ’Tüketicimiz böyle bir abonelik imzalıyor ve gerekli indirimlerden yaralanıyor. Bu indirimlerden yaralanması sözleşmenin bitim tarihine kadar devam ediyor. Ancak Taahhütlü abonelik süresinin bitmesine bir kaç ay kala bir başka hizmet sağlayıcısı tarafından tüketicimiz aranıyor.
***
Arayan hizmet sağlayıcı tüketicimize şöyle bir teklifte bulunuyor ‘’Biz size şu anda almış olduğunuz internet hizmetini daha ucuza vereceğiz siz bize abone olun ‘’diye tüketicimiz ikna etmeye çalışıyor. Tüketicimizde nasıl olsa aynı hizmeti daha ucuza alacağım diyerek gelen teklife evet diyor ve yeni bir internet hizmeti veren firma ile sözleşme imzalıyor. Ancak tüketicimiz bir önceki internet hizmet sağlayıcısı ile yapmış olduğu taahhütlü abonelik bitmemiştir. Bu nedenle taahhütlü abonelik sözleşmesinden kaynaklı cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor. Oysaki tüketicimiz yapmış olduğu sözleşmeyi beklemiş olsa ceza ödememiş olacak.
***
Öncelikle bilinmeli ki tüketicilerimiz bilinçli olması gerekir. Biz hangi hizmeti alacak isek ve nereye abone olursak olalım abonelik şartlarını, aboneliğin ne zaman başladığını ne zaman biteceğini bilmemiz gerekir. Kaldı ki abone olduğumuz anda zaten abonelik sözleşmesinin bir nüshasını aldığımıza göre o sözleşmede aboneliğin ne zaman başladığı ne zaman sonlanacağı tarih de yazıyor. Bir başka bilgi ise taahhütlü abonelik sözleşmesinde olması gereken indirimlerde yazılmaktadır bizim sözleşmeyi iyi okuyup öyle imzalamamız gerekir.
 ***
Pek çok tüketicimiz haklı olduğu halde haksız duruma düşmektedir bunun sebebi ise tüketicimiz kendi abonelikleri ile ilgili gerek abonelik başlama ve bitiş tarihlerini takip etmediğinden her arayan kişilere inanıp mevcut aboneliklerinden vaz geçmeleridir. Bu durumda da cayma bedeli gibi ücretler ödemek zorunda kalıyorlar. Bilinmeli ki aboneliklerde öncelikle abonelik sözleşmesi yönetmeliğini iyi okumak ve ona göre sözleşme yapmak ve yapılan sözleşmenin bir nüshasını doğrudan veya kalıcı veri saklayıcı ortamında almak olmalı.