ABD’de Başkanlık yarışından çekilen Biden, sözde Ermeni  tehcirini soykırım olarak tanıyan ikinci ABD Başkanı’dır. 1981 yılında dönemin Başkan’ı Ronald Reagan Holokost'la ilgili  bildirisinde "Ermeni Soykırımı"ndan söz etmiş, ancak diğer  Başkanlar  bu terimi kullanmaktan kaçınmıştır. Biden'ın selefi Donald Trump bunun yerine  "20. yüzyılın en kötü kitlesel zulümlerinden biri" olarak nitelendirmiştir. Biden adaylıktan çekilince, yardımcısı Kamala Harris Başkan adayı olmuştur. Harris, tıpkı Biden gibi sözde Ermeni soykırımının tanımasını isteyen bir siyasetçidir. Eğer  seçilirse, 24 Nisan 2025 tarihinde ABD Başkanı olarak sözde soykırımı  tanıyacaktır. 
Uluslararası hukuk  açısından “tehciri” “soykırım” olarak açıklarsa, ABD ile olan ilişkilerimiz  gerginleşecektir. Kamala Devi Harris,  Erivan’da Ermeni soykırım anıtını  25 Ekim 2023 tarihinde ziyaret eden ilk ABD Başkan Yardımcısı’dır. 
Kamala Devi Harris, ABD tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk Afroamerikalı kökenli i kadındır. 2017-2021 yılları arasında Kaliforniya Birleşik Devletler Senatörü olarak görev yapmıştır.   20 Ekim 1964  Kaliforniya  doğumludur. Kardeşi Maya Harris’in ebeveynleri, Donald J. Harris ve  Shyamala Gopalan’dır.
Harris,   23 Ağustos 2024 tarihinde ABD Başkan adaylığını açıklamıştır.  ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür eden Harris, 19 yaşında Hindistan'dan ABD’ye gelen annesi Shyamala Harris'ten ilham aldığını söylemiştir. 
Kendisini ve kardeşini  büyüten annesinin zorluklarla mücadele ettiğini  açıklayan  Harris,  bu durumun politik bakış açısının oluşmasında rol oynadığına  açıklamıştır. Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ı eleştiren Harris, Trump için “Pek çok açıdan ciddiyetsiz bir adam. Ancak, Donald Trump'ı yeniden Beyaz Saray'a oturtmanın sonuçları son derece ciddi olur” uyarısında bulunmuştur. Kamala Devi Harris, Amerikan tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk Afroamerikalı kökenli kadındır. Ebeveynleri, Donald J. Harris ve Shyamala Gopalan’dır. 24 NİSAN 2024  tarihinde Başkan Joe Biden'ın   Ermeni tehcirini soykırım olarak açıklaması  önemlidir. 
 
Soykırım, 20. yüzyılda tanımlanan, cezalandırılması ve önlenmesi öngörülen yeni bir suç türüdür. Sistematik ve planlı olabilen ve bir topluluğu yok etme kastı ile hareket edilen bir şiddet eylemi ve yeni bir suç kategorisi olarak uluslararası hukukta yerini almıştır. Suçun soykırım sayılabilmesi için ırk, ulus, din, etnisite gruplarından en azından birinin var olması gerekir. 
23 Ağustos’ta  ABD Başkan adaylığını açıklamış,  eşi Douglass Emhoff ve Joe Biden’a teşekkür eden Harris, 19 yaşında Hindistan'dan ABD’ye gelen annesi Shyamala Harris'ten ilham aldığını söylemiştir. Babasıyla boşanmalarının ardından kendisini ve kardeşini  büyüten annesinin zorluklarla mücadele ettiğini  açıklayan  Harris,  bu durumun politik bakış açısının oluşmasında rol oynadığını özellikle belirtmiştir. Cumhuriyetçi rakibi  Trump için “Pek çok açıdan ciddiyetsiz bir adam. Ancak, Donald Trump'ı yeniden Beyaz Saray'a oturtmanın sonuçları son derece ciddi olur” uyarısında bulunmuş,“Sahip olacağı gücü düşünün. Özellikle de ABD Yüksek Mahkemesi'nin cezai kovuşturmadan muaf olacağına hükmetmesinden sonra"  demiştir.

Türk kamuoyu Harris’i  yakından tanımamaktadır.   Biden-Harris yönetiminin 2021'de sözde Ermeni Soykırımı'nı tanıması sembolik bir jest değildir.  ABD'deki en büyük Ermeni Amerikan nüfusuna ev sahipliği yapan Kaliforniya'yı temsil eden Harris, senatör olarak görev yaptığı sürede  Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nden (ANCA) “A” notu almıştır. 1981'de dönemin Başkanı Ronald Reagan Holokost hakkındaki bildirisinde Ermeni soykırımından bahsetmiştir. Fakat, diğer Başkanlar bu terimi kullanmaktan kaçınmıştır. Biden'ın önceki selefi Donald Trump, katliamları soykırım olarak görmediğini  açıklamıştır. Trump bunu "20. yüzyılın en kötü kitlesel vahşetlerinden biri" olarak nitelendirmiştir. 
1981 yılında dönemin Başkanı Ronald Reagan Ermeni soykırımına atıfta bulunmuş, ancak diğer Başkanlar,  bu terimi kullanmaktan kaçınmıştır.  Trump bunun yerine olayı 20. Yüzyılın en kötü kitlesel zulümlerinden biri” olarak nitelendirmiştir.
ABD Başkanlık seçimlerinde Türkiye’nin tavrı belli olmalıdır. Bu tavır, Harris’ten değil, Trump’dan yana olmalıdır. Tehciri, soykırım yapan bir ülke olarak açıklayan Harris üzerinde  seçimler öncesinde gerekli girişimler yapılmalı, soykırım  yapmakla Türkiye’yi suçlayan Harris’e uluslararası mahkeme kararının olmadığı hatırlatılmalıdır.  Gazetelere ilan vererek bu iş olmaz. “US House of Representatives” (https://contactrepresentatives.org) temsilcilerine Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak kısa fakat öz bir metin Türk vatandaşları tarafından gönderilmelidir. Eğer Harris Başkan seçilirse, Türk Amerikan ilişkileri sözde Ermeni soykırımı sebebiyle sıkıntılı bir duruma dönüşecektir.
 
20. yüzyılda sadece bir soykırım yaşanmıştır: Yahudi soykırımı, yani Holokost. Devlete başkaldıran Ermeniler ise tehcir edilmiştir. Bu bir soykırım değildir. SBF’den arkadaşım olan sayın Uluç Gürkan, Malta Yargılamaları başlıklı çalışmasında bazı Osmanlı mebuslarının “Ermenilere yönelik toplum katliamlar” yapmak suçlamasıyla tutuklanıp Malta’ya gönderilmeleri olayını ele almakta ve bu kişilerin yargılanması için gösterilen çabalara rağmen, yeteri delil olmadığı için mahkemeye çıkarılamadıklarına değinmektedir.
“1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren ulusal ve uluslararası  bir mahkeme kararı bulunmuyor. Tam aksine, soykırım iddialarını çürüten bir uluslararası mahkeme kararı vardır. Birinci Dünya Savaşı sonu itibariyle, 144 Osmanlı görevlisi İngilizlerce ‘Ermenilere yönelik toplum katliamlar’ yapmak suçlamasıyla tutuklanmış ve Malta’da Britanya’nın en  yüksek hukuki otoritesi olan Londra’daki İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’nca bir soruşturma yürütülmüştür. İngiliz hükümetinin Malta’daki Türk  tutukluları yargılamak ve mahkum ettirebilmek için verdiği tüm uğraşlara  rağmen, İngiliz Kraliyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma ‘bir İngiliz  mahkemesi önünde bu tür suçlamaların kanıtlanması mümkün değildir’  gerekçesiyle hiçbir suçlama yapılmadan sonuçlanmıştır. Ermeni soykırımı  iddialarını hukuki ve tarihi açıdan tamamıyla çürüten bulguları ile Malta  yargılamaları tarihimizde çok önemli bir yer tutmaktadır.”
                                           ***** 
2 Eylül Eskişehir’imizin kurtuluş gününü kutluyor;  Cumhuriyet’imizin banisi Mustafa Kemal Atatürk  ve de  İstiklal Savaşı’nın  gazi ve şehitlerini rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.