Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa gözetimi genel müdürlüğünün sitesinde yapmış olduğu istatiksel verilere göre ve değerlendirmede 2022 yılı içinde tüketici şikâyetleri arasında Mesafeli satış dediğimiz internet üzerinden yapılan alışverişlerde ilk sırayı almış.
***
Tüketici şikayetlerinde İlk sırayı 35 bin 20 başvuruyla mesafeli sözleşmeler alırken İkinci sırayı 28 bin 576 başvuruyla "ayıplı mal ve hizmetler" almış.17 bin 943 şikayetle "ticari reklam ve ilanlar ile haksız ticari uygulamalar" takip etmiş. 10 bin 208 şikayetle "satış sonrası hizmetler, abonelik sözleşmeleri, taksitli satışlar, işyeri dışında kurulan sözleşmeler, ön ödemeli konut satışları şeklinde şikayetleri sıralanmakta
***
Tüketiciler yapmış oldukları alışverişlerde yaşadıkları uyuşmazlıkları Tüketici hakem heyetlerine, CİMER, e-Devlet, e-posta, yazılı başvuru gibi yapabiliyorlar. Ticaret Bakanlığın "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı" da tüketicilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm yollarının arandığı hat olarak da hizmet veriliyor.
***
Geçtiğimiz yıllara göre değerlendirme yapacak olursak 2022 yılı tüketici şikayetleri gözle görülür bir şekilde azaldığını söyleyebiliriz. Ancak günümüz teknolojisinde internet üzerinden yaptığımız alışverişlerde maalesef şikayetleri çokluğu dikkat çekiyor.
***
6502 Sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ve mesafeli satış sözleşmeleri yönetmeliğinde satıcı-sağlayıcı ve tüketiciler ile ilgili yükümlülüklerini ve haklarını gayet açık bir şeklide belirlemiştir.
***
Tüketiciler olarak internet alışverişlerinde çok dikkatli olmalıyız ve güven sağlamayan satış sitelerinden uzak kalmalıyız. Yine alışveriş öncesi iyi bir araştırma yapılmalı. Alışveriş sonrası yaşanan uyuşmazlıklarda kanundan gelen haklarımızı yasal süre içinde yazılı bir şekilde aramalıyız.
***
Yaptığımız alışverişlerde malın faturasını garanti gerektiren mallarda garanti belgesini, malın kullanma kılavuzunu mutlaka almalıyız Uyuşmazlık halinde bu belgelere haklarımızı arayabiliriz.