Rus Çin ilişkileri tarihsel süreçte Asyada nüfuz mücadeleleri ile yoğunlaşıyor. Ekim Devriminin Küresel Arenada yarattığı türbülans Türk devrimini pozitif etkiliyor. Asya’nın uyuyan devi Çin, Mao liderliğinde başlattığı kültür devrimi ile Pasifikte yeni bir ideolojik model oluşturuyor. Rusya’nın Batı ile kurduğu siyasi bağ Stalin ve Mao liderlikleri arasında ideolojik ayrışmalara revizyonizm tartışmalarına dönüşüyür, sınır çatışmaları yaşanıyor. Soğuk savaş dönemi sonunda ABD ve Batı Kulubü, Çin’e çok büyük yatırımlara yöneliyor. ... Asya’nın uyuyan devi uyanıyor, günümüzde dünyanın ikinci büyük ekonomisine evriliyor. Ukrayna Savaşı ile Rusya’yı durdurmak isteyen ABD’nin öncelikli hedefi Çin. ABD Asya Pasifikte oluşturduğu AUKUS ve QUAD ittifakları ile Çin’i kontrollü bir periyota çekmek istiyor, sıcak çatışmadan iki ülke henüz uzak duruyor. ABD’nin Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirmesi ve Çin’in altın ithalatını artırması iki ülke arasında sıcak çatışma olasılığını güçlendiriyor. Uluslararası Finans Kuruluşları durumun farkında, IMF’den ABD’ye Çin ile birlikte çalışma tavsiyesi geliyor.
Ukrayna Savaşı ile birlikte Çin’in liderliğini büyük ölçüde kabüllenen Rusya, Batı Kulübünün tüm yaptırımlarına karşı direniyor. BRICS organizasyonu iki ülkeyi Küresel Güney’le buluşturuyor. Çin, Çar Putin için vazgeçilmez müttefik olarak görülüyor. Çar Putin “büyük bir demokrasi örneği vererek” 5.kez devlet başkanı oluyor ve ilk resmi ziyaretini en iyi dostu Şi’ye yapıyor. … Asya’nın ezeli rakipleri Pekin’de aralarındaki fiili ittifakı yeni imzalarla bir adım daha ileriye taşıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin veto kartına sahip iki ülkesinin yakınlaşmasını Batı Kulubü endişeyle izliyor. Rusya Çin’e 5 milyar dolar değerinde en gelişmiş silah sistemleri satıyor. Çin, Rusya’nın Batı yaptırımlarına maruz petrol ve doğalgazını alarak Rusya’yı domino ediyor. Yeni Kaledonya isyanı ile Elysee Sarayı’nda sarsılan Macron’un, “Yeni Napolyon misyonu” büyük yara alıyor. Çar Putin Pekin’de Şi ile birlikte “yeni oyunun prömiyerinde” buluşuyor!
Atina Bildirgesi ile Atatürk ve Venizolos arasında yakalanan barış sürecini yeniden oluşturmak isteyen Miçotakis ve Erdoğanın Ankara Zirvesi sıcak mesajlarla umut veriyor. Kıbrıs ve Ege Sorunu dondurularak ilişkilerde pozitif ivme yakalamak isteyen iki ülke Ukrayna ve Gazze Savaşı sürerken detantı sürdürmek istiyor. Yunanistan Kapıda Vize uygulaması ile süreci destekliyor; ancak Ege’de deniz parkları kurma eğilimi çatışma riski taşıyor. Yunanistan’ın 1930’dan başlayarak Türkiye aleyhine nüfuz alanını genişletme politikası dostluk isteğine aykırı görülüyor. Ege’nin iki yakasında bahar havasının sürmesi dileğiyle.