Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 seçimlerine 9 gün kala gelmişti Eskişehir'e...
Yapımı devam eden Eskişehir Sarıcakaya ile Eskişehir Alpu-Mihalıççık yollarının yıl içinde tamamlanacağını söylemiş, ilgili bakana da vilayet meydanından talimatını vermişti.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Ekim 2021 tarihinde yine Eskişehir'i ziyaret etmişti.
Yine vilayet meydanında “Eskişehir Alpu-Mikalıççık yolunu 2 yıla kalmadan, Eskişehir Sarıcakaya yolunu ise 3 yıl dolmadan tamamlıyoruz” demiş, yine ilgili bakana kürsüden talimatını göndermişti.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak geçtiğimiz ayın Mart ayında geldi Eskişehir'e.
Seyitgazi Kırka yolunun ihalesini tamamladıklarını ve inşasına başladıklarını, Alpu bağlantı yolunun da kısa bir süre içinde yapımı tamamlanarak, kullanılmasına başlanacağını belirterek, söz konusu yolların yapımının belirlenen süreler içinde tamamlanması için talimat verdiğini söylemişti.
***
O günden bu yana, yani 2019'dan bu güne kadar geçen süre içinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan üç kez geldiği Eskişehir'de üç kez ilçe yollarının tamamlanacağını söyledi, ilgili bakana talimat verdi.
***
O günden bu yana geçen süreç içinde, ne ilgili bakanlık bu talimatlara uyarak Eskişehir'in ilçe yollarını tamamladı, ne de AK Partinin Eskişehir'deki seçilmiş aktörleri bu yolların takibini yaptı.
Sonuç olarak...
Erdoğan'ın Eskişehir'de üç kez “Bitecek” dediği ilçe yolları bir türlü bitmedi.
O yüzden...
Hatırlatalım istedik...
***
NOT- Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şehri ziyaret etmeden önce, o şehirde yapacağı konuşmayı hazırlayan ekip, büyük ihtimalle o şehrin AK Partili seçilmişlerine “Cumhurbaşkanımız hangi konulara değinmeli” diye soruyor ve kendisine buna göre bir konuşma hazırlanıyor.
Eskişehir'deki AK Partili seçilmişler muhtemelen her defasında ilçe yollarının tamamlanacağının önemli olduğunu söyledikleri için o da konuşmasında bunu söylüyor.
Şimdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin il kongresine katılmak üzere, 25 Ocak tarihinde Eskişehir'e gelecek.
Umarız partisinin Eskişehir'de bulunan isimleri bu defa da konuşma metninin içine ilçe yollarının biteceğini koydurmaz...
Zira...
Yollar bitmiyor, Erdoğan şehir halkına karşı mahcup oluyor...
KONGRE TURİZMİ DİYE BİR ŞEY DE VAR AMA...
Turizm sektörü hiç kuşkusuz Türkiye ekonomisinin vazgeçilmez temel taşlarından biri.
Seyahat sektörü ile birlikte yaklaşık 1,7 milyon insana istihdam sağlayan sektör.
Turizm sektörü artık kitle turizmi olmanın yanı sıra kongre, spor, sağlık, kış, yayla, termal, kültür turizmi gibi alanlarda da faaliyet gösteriyor.
Özellikle kongre turizmi alanında yapılan çalışmalar oldukça dikkat çekici.
***
Kongre turizmi dünya turizm gelirinin yüzde 25-30’una sahip. Buna göre dünya turizm gelirinin 1.030 milyar dolara ulaştığı düşünüldüğünde kongre turizminin payının 250 milyar dolar civarında olduğu anlaşılıyor.
Kongre katılımcıları iyi eğitimli, yüksek gelirli, çok harcayan insanlardan oluşuyor.
Ayrıca kongre turizminin herhangi bir sezona bağlı olmaması turizm sektörü açısından önemli bir avantaj oluşturuyor.
Kongre merkezi olmuş şehirler ticari bir canlılığa da kavuşuyor.
***
Tüm bu bilgiler ışığında söylemek istediğimiz şu:
Turizm konusunda önemli bir konuma gelen Eskişehir’in, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en önemli kongre merkezlerinden biri olması gerekiyor.
Bunun sağlanabilmesi için gereken tek şey, 1500-2000 kişinin hem toplantı yapabileceği büyüklükte salonlara, hem de bu kadar kişinin aynı mekânda konaklamasına yetecek bir “İş Otel” i ya da “İş Otellerinin” olması…
Çünkü…
Yapılacak kongreler için farklı salonlar ile farklı yerlerde konaklamalar tercih edilmiyor.
***
Özellikle, kongre Turizminde dünyanın 9 ncu sırasında yer alan İstanbul’da bulunan ve sırf “iş ve toplantı oteli” konseptinde faaliyet gösteren oteller, yılda 200’ün üzerinde devasa organizasyon yapıyor.
Sonuç olarak…
Eskişehir, büyük çaplı kongrelere ev sahipliği yapmak ve bu sayede “kongre şehri” olmak istiyorsa, bu şehirde öncelikle 1500-2000 kişinin toplantı yapabileceği büyüklükte salona ve aynı sayıdaki insanın konaklayabileceği sayıda odaya sahip, en azından bir tane otele ihtiyacı var…
Eskişehir’in son yıllarda sahip olduğu “Turizm kenti” kimliğini “kongre Turizmi” ile perçinlemesinin tek şansı bu sanki…
Şimdi diyeceksiniz ki; “Böylesine büyük bir yatırımı devlet yapamayacağına, Eskişehir’de de bu büyüklükte bir iş otelini yapacak girişimci olmadığına göre bu işi kim yapacak?”
***
Devlet böyle bir şey yapmaz. Doğru…
Eskişehir’den de bunu yapacak bir babayiğit çıkmaz. Bu da doğru.
Fakat…
En azından bu şehrin geleceğinin turizmde olduğunu görebilen bu şehrin seçilmiş ve atanmışları en azından Eskişehir’e böyle bir yatırımı yapacak birilerini bulmak için çaba harcayabilir, diye düşünüyoruz…
Ne dersiniz?
Yoksa hayal mi kuruyoruz?