Geçtiğimiz hafta bomba gibi düştü gündeme; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, sokaktan alınan hayvanların-köpeklerin- belediyelerce tekrar geri bırakılması durumunda  belediyelere hayvan başına 72 bin liralık ceza verileceği genelgesi ulaştı 81 ilin valiliğine. Uzmanlar bu genelgeye karşın, “Toplanarak ya da rehabilitasyonla bu sorun çözülmez. Bütüncül yaklaşılmalı” uyarısında bulundular.
     Karar Gazetesi’nde yayınlanan bir söyleşide İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Aslan, “Kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri planlı bir şekilde, bütüncül olarak uygulandığında uzun vadede çözüme kavuşabilir” derken, İBB Veteriner İşleri Genel Müdürü Fevzi Karaağaç, ”Sahipsiz sokak hayvanları için devlet toplam 1.8 milyar TL’lik bütçe ayırıyor. Sadece barınak için 200 milyar TL’lik bir bütçeye ihtiyaç var. Yerel yönetimler bunu tek başına kaldıramaz” demiş.
     Uzmanlar haklı olarak, “sokaklarda 4 milyonun üzerinde sahipsiz hayvan olduğuna dikkat çekerek, tamamının toplanmasının ya da barınaklarda bakılmasının gerçekçi olmadığını” söylemiş.
     Yıllardan beri söyler, dillendiririz; “kısırlaştırmalara, kırsaldan başlanmalı” diye. işte bu gerçeğe bir daha parmak basmış İstanbul Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Murat Aslan. Ağustos ayında mecliste kabul edilen yasanın ardından kısırlaştırma işleminin yavaşladığını ve sahipsiz sokak hayvan sayısında artış yaşandığını belirtmiş. Aslan,”Öncelikle hayvan sayısı net olarak belirlenip kısırlaştırma çalışması kırsaldan başlatılmalı diyerek, son derece yerinde bir tespitle şöyle devam etmiş. “Barınaklar; kısırlaştırma, rehabilite edilme gibi diğer bütün çalışmalar yapıldıktan sonra elde kalan hayvanların tutulduğu yerlerdir. Bütün hayvanları barınaklarda toplarsanız orada başka sorunlar ortaya çıkar. O zaman da barınaklar denetimsiz, hayvanların birbirine saldırdığı, bulaşıcı hastalıkların hem barınak içine hem de dışına hızla yayıldığı alanlar haline gelir.” 
     Günübirlik kararların ve dayatmaların sorunu çözmediğini vurgulayan Aslan, “Çoğu yerde sokaktan alınan hayvanları toplayacak alan yok. Belediyeler şimdiye kadar topladıkları hayvanları kısırlaştırıp, tedavilerini yaparak sokağa bırakıyordu. Şimdi ise sokağa bırakma yasaklandı. Bu durumda belediyeler yeterli barınak olmaması nedeniyle sokak hayvanlarını kısırlaştırmayı bırakacak. Yani bu da sokaktaki hayvan sayısının artmasına neden olacak” ifadelerini kullanmış. Murat Aslan, sorunun tek başına yerel yönetimlerle çözülemeyeceğini, bağımsız ve muayenehanesi olan veterinerlerin de sürece dahil edilebileceğini söylemiş.
    Tüm bu saptamalara, yıllardır hayvan hakları savunucuları camiası içinde fiilen çaba sarf ettiğim için aynen katılıyorum. Ve artık yeter diyorum; yok etme planları bırakılıp bilimsel, insancıl çözüme odaklanılsın!