Son zamanlarda, ihraç edilen ancak ilaç kalıntısı oranı yüksek bulunan, tonlarca sebze meyvenin ne yapıldığına dair soru işaretleri, büyük tartışma yaratmış durumda.

Bahse konu sadece ihraç ürünlerde değil, iç pazarda üretilen ve tüketilen birçok üründe de ilaç kalıntıları olduğu iddia edilmektedir.

Vatandaş haklı olarak bu sorunun nedenini, akıbetini, kaynağını ve çözümünü sorguluyor.

Tarım Bakanlığı’nın bu konuda şeffaf bir politika izlemesi ve denetimleri arttırması bir zorunluluktur.

Çünkü yıllar yıllar önce, Çernobil faciasının ardında özellikle Karadeniz bölgesi ürünü olan çay ve fındık radyasyondan etkilenmişti.
Dönemin Sanayi Bakanı, halka; “içiniz rahat olsun” mesajı vermek için kamera önüne çıkıp çay içmişti. 1 Kasım 2011’de kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetmişti.
Tüm dünya piyasalarının ihracatının yasaklandığı bu ürünler, iç piyasada bir güzel tüketilmişti ve sonraki yıllarda kanser vakalarındaki artışın tahmin edilmeyecek oranlara ulaştığı görülmüştü.

Bu gün ise zirai ilaç oranının yanlış kullanımı, zamanı ve farklı ürüne aynı ilacın kullanılmasının neden olduğu hatalar zincirine, bir de zirai eğitimsizlik eklenince iş, içinde çıkılmaz bir hal alıyor.

Halkın geçmişe dönük yaşanmış bu tür deneyimlerden çıkarmış olduğu sonuçlar ışında, bugün ihraçtan dönen ve yurt içinde üretilen ve tüketilmesine acaba göz yumuluyor mu? Sorusunu sormaya doğal olarak hakkı vardır.

Bakanlığın hangi ürünlerde “Pestisit” hangi ürünlerde “Aflatoksin” oranının yüksek olduğunu, şeffaf bir şekilde dönem dönem kamuoyuna açıklaması bir zorunluluktur.

Dayanıksız olan yaş sebze ve meyveler belki zamanında imha ediliyordur ve bir kısmı bio enerjiye dönüştürülüyordur ancak özellikle kuru meyvede bulunan aflatoksin, incir, üzüm, fındık, kuru kaysı ve sebze kurularındaki oranların ne olduğu, ürünlerin akıbetinin ve market ve perakende satıştan ziyade, endüstriyel ürünlerde kullanılıp kullanılmadığı açıklanmalıdır.

Bu ürünler; kek, çikolata, bisküvi gibi, son derece geniş yelpazeye sahip ürünleridir. Paketleme öncesi kullanıp kullanılmadığı ve sonrasında da sıkı denetimlerle denetlenmelidir.

Halk sağlığını bozan işletmelere, ağır cezalar ve yaptırımlar uygulanmalı.
Aksi takdirde, özelikle kuruyemişte bulunan Aflatoksini, hem çikolatada, kekte hem de farkında olmadan doğrudan yemeye devam ederiz.

Bakanlığın, bu bilinçle sorumluluğu gereği, halk sağlığı ve ticari güvenin zedelenmemesi adına daha dikkatli ve şeffaf olması gerekir.

Aksi takdirde devlet, sürekli ilaç kalıntısına maruz kalan vatandaşın, yaşadığı akut ve kronik sağlık problemlerini tedavi edecek ne hastane ne de ülke kaynağı bulur.

Beslenme zincirinin en önemli halkası olan gıdayı, art niyetli kişi ve kuruluşlara teslim etmeden, halk sağlığı korunmalı.

Çünkü güvenli gıda, sağlığın, ticaretin ve de temel insan gereksinimidir.