Evet, biz can dostları kedilerimizin, köpeklerimizin, kuşlarımızın, kırsal canlarımızın; geyiklerin, tavşanların, kısacası dünyayı paylaştığımız bütün hayvanların, isteriz ki tüylerine bile zarar gelmesin..
     Kıyamayız hiç birisine de, içimiz gider, onlarla ilgili olumsuzluk olmasın diye çabalarız, bazılarımızın yaşamlarının tam da odağında olur bu çabalar. Kendimizi unuturuz; bazen yemek yemeyi, su içmeyi ve hatta sevdiklerimizi unutur, ihmal ederiz.
     Biliriz ki o canların bizden başka koruyucuları yoktur,  Yaradan’ın bizlere emanetleridir onlar. İşte bu felsefede, dünya görüşü içinde olan insanlar, ülkemizde yıllardır hayvan hakları konusunda mücadele vermekte. Ve bu can dostları özellikle de son yıllarda ciddi can yakan olaylara, görüntülere şahit olmakta.
     Bunlardan bir tanesi  geçtiğimiz hafta Osmaniye’de yaşanmış. Bir gazete şöyle yazmış vicdanlı her insanda infial yaratan olayı: “Osmaniye’de sol arka patisi kesik halde bulunan kedi tedaviye alındı. Veteriner hekim Ali Laçinbala, 1 yaşında olduğu tahmin edilen kedinin ayağının keskin cisimle koptuğunu belirterek, ‘Simetrik şekilde kesilmiş. Bu yaralanmada büyü şüphesi var’ dedi. Veteriner hekim Ali Laçinbala, kedinin tedavisinin sürdüğünü belirtti. Laçinbala, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Kedimizin sol arka ayağında tarsal eklemlerde kesici cisimle simetrik şekilde kesilmiş bir açık yarası vardı. Patiyi bir nebze olsun kurtarabilmek amacıyla tarsal kemiklerden ampute etmek zorunda kaldık. Sağlık durumu iyi.” 
     Düşünebiliyor musunuz, bizim o dünya harikası, tüylerine zarar gelmesin dediklerimiz, bakmalara kıyamadığımız kediciğin patisi kesilmiş(!). Neden? O kesik patiyle büyü yapılacakmış. Tahminler bu doğrultuda. Evet, buna benzer, farklı zamanlarda, farklı kentlerde başka olaylar da yaşanmıştı; patileri insan eliyle kesildiği belli kedicikler. Sanki son dönemlerde ivme kazandı gibi bu ve buna benzer vakalar. Neden böyle oluyor, bu saplantılı beyinlerden çıktığı çok belli büyü kılıfında kedi patisini kesenler kim? Bunun incelenmesi emniyet güçleri tarafından yapılmalı, hayvan polisi Haydi’nin bir şekilde bu pati kesilme olaylarının faillerinin ortaya çıkarması gerekir, mutlaka bir gören bilen ya da mevcut kameralardan birisine yakalanan görüntü vardır.
     Bizlerin, yaşamaları adına, tüylerine zarar gelmesin diye özveriyle uğraşıp çaba harcadığımız canlarımız ne yazık ki bu ve buna benzer akıl sınırlarımızı zorlayan acımasızlıklarla karşılaşmaktalar..
     Önüne geçilmesinin en kestirme yolu, hayvana yapılan taciz, tecavüz, öldürme eylemlerine ceza, ama caydırıcı cinsten ceza verilmesidir. Yoksa daha pek çok bu tip benzer haberler gözümüze, vicdanımıza batıp duracaktır!