Rize’de kaza geçiren bir işçi, olayı ayrıntılarıyla anlatmak için şantiye şefine bir mektup yazmış ki, evlere şenlik.
Sayın şantiye şefim, iş kazası tutanağında planlama hatası diye yazmıştım.
Bunu yeterli görmeyerek ayrıntılı bilgi istemişsiniz.
Şu anda hastanede yatmama neden olan olaylar aynen aşağıdaki gibi olmuştur.

Bildiğiniz gibi ben duvar ustasıyım. İnşaatın 6. Katında işimi bitirdiğimde, biraz tuğla artmıştı. Yaklaşık 250 kg olduğunu sandığım bu tuğlaları, aşağıya indirmem gerekiyordu.
Bunun için bir varil buldum. Ona sağlam bir ip bağladım. 6. Kata çıkıp, ipi bir çıkrıktan geçirerek saldım. Tekrar aşağıya inip, ipi çekerek varili 6. Kata çıkardım. İpin ucunu sağlam bir yere bağlayıp, tekrar yukarı çıktım. Tüm tuğlaları varile doldurup aşağı indim. Tam ipin ucunu çektim ki, kendimi havalarda buldum. Ben yaklaşık 70 kiloyum. 250 kiloluk varil aşağı düşerken, beni yukarı çekti. Heyecandan ipi bırakmayı akıl edemedim. Yolun yarısında dolu varille çarpıştık. Sanıyorum sağ iki kaburgam bu sırada kırıldı. Tam yukarı çıkınca, iki parmağım iple birlikte çıkrığa sıkıştı. Böylece parmaklarım da kırılmış oldu. O sırada yere çarpan varilin dibi çıktı ve tuğlalar etrafa dağıldı. Varil hafifleyince, ben aşağı inmeye, varil yukarı çıkmaya başladı ve yolun yarısında yine varille çarpıştık. Sol bacağımın kaval kemiği de bu sırada kırıldı.
Can havliyle ipi bırakmayı akıl ettim ve tabii yaklaşık 3 kat yükseklikten aşağıya doğru düştüm. Sol kaburgalarım, sol el bileğim de o zaman kırıldı sanırım. Başımı yukarı kaldırdığımda boş varilin hızla üzerime doğru geldiğini gördüm. Kafatasımın da böylece çatladığını düşünüyorum. Bu sırada bayılmışım. Gözümü hastanede açtım.
Allah’ın herkesi böyle görünmez kazalardan korunmasını diler, hürmetle ellerinden öperim… Diyerek mektubuna son vermiş.

 Bizde bu talihsiz duvar ustamıza, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
İşçinin başına gelen görünmez kaza ile İşçi uzun süre iş göremez raporuyla işinden uzak kalmış. Hayatını idame edememiş. Çoluk çocuğu, baba sevgisinden yoksun kalmış. Eşi dostu ile sosyal hayatı sekteye uğramış.
Umarım ki, kaburga ve kafatası ile diğer kırıklar iyileşir, kalıcı bir engel durumu olmaz.
Tabi durum bununla kalsa o da iyi ama işveren, duvar ustasının geçirmiş olduğu kaza nedeniyle, kısa bir zaman sonra teslim edeceği binanın teslimat tarihini geciktirdiği için zarara uğramış.
Kaza nedeniyle savcılık soruşturma başlatmış, dava açılmış, mahkeme ve duruşmalar derken uzamışta uzamış, işler iyice karışmış.
Hastane, tedavi masrafları, protez, derken devletin zararı ve sigorta masraflar yüz binleri bulmuş.

Her şey bir yana, para pul bulunur ve kırıklar iyileşir belki ama o işçinin yaşadığı travma kolay kolay geçmez, geçse de derin izler bırakacağı muhtemeldir.

Türkiye, ölümlü iş kazaları konusunda geçen sene, Avrupa da birinci, Dünya genelinde ise onuncu sıradaydı.
Yukarıda duvar ustasının anlattığı olay, tamamen bireysel hatalar zinciri neticesinde olmakla beraber her gün yaşanan kazalara küçük bir örnektir.
Bu tür iş kazalarını yaşamamak için, ekipmanları doğru kullanarak, güvenlik kurallarına uyulmalı. Eğitim, çalışma saatleri, beslenme, hava şartları ve önleyici diğer tedbirlerle kazaların büyük oranda azaldığı, çokça insanın üzerine vazife olmayan işlerden uzak durarak, birçok kazanın da engellendiği görülmüştür.