Evet, geçtiğimiz haftadan devam; Ülkemizdeki sokak hayvanlarının çokluğundan şikayetçi olanların, sürekli temcit pilavı gibi önümüze sundukları, Avrupa’da sokaklarda hayvan yok, barınaklara alınıyor, sahip bulmazlarsa uyutuluyor tezini incelemeye devam. 
     Hadi bu hafta İspanya'dan başlayalım, orada nasıl bahşedilmiş sokak canları sorunuyla?
     Ülkede özerk yönetimler ve belediyelerin sorumluluğundaki sahipsiz hayvanlar için gönüllülerin desteğiyle profesyonel, maaşlı personel çalışıyor. Polis veya belediye, sahipsiz hayvanlarla ilgili olaylarda yetkili birimleri harekete geçiriyor. Ekiplerce barınağa götürülen hayvanlar önce karantinaya alınıyor, sonra da aşılanıp kısırlaştırılıyor. Yasa gereği evcil hayvanlara çip takılması ve profesyonel kişilerce, yasal şekilde çiftleştirilmeyen hayvanların kısırlaştırılması zorunlu. İspanya parlamentosunda geçen yıl içinde kabul edilen ve 27 Eylül'de yürürlüğe giren ilk Hayvan Refahı Yasası'yla, hayvanlarını sokağa bırakanlara 45 bin Euro'ya kadar verilen para cezası artırılmış. Hayvanlara kötü muamelede 200 bin Euro'ya kadar para cezalarına ek 18 aya kadar hapis cezası da getirilmiş. Hayvanların sağlık nedeni dışında uyutulması da yeni yasayla artık ülke genelinde yasaklanmış..
     Evet, Yunanistan; orası da Avrupa ülkesi ve pek çok özellikleriyle ülkemize benzetilir. Orada durum nasılmış? 
     Yunanistan'daki sahipsiz hayvanların bakımı, 2021'deki kanunla belediyelerin sorumluluğuna verilmiş ancak gönüllü kuruluşlar da bu hayvanlara bakmaya devam ediyor. Bu kuruluşlar devlet fonlarından faydalanmazken kendi imkanları ve gönüllülerin işbirliğiyle hizmet veriyor. Meclisten 2021'de geçen evcil hayvanların korunmasına ilişkin yasa çok sayıda uygulama içeriyor. Yasayla hayvanların sorumluluğu İçişleri Bakanlığına bağlı olarak belediyelere verilmiş. Buna ek olarak belediyelere sahipsiz hayvanlar için devlet bütçesinden ayrılan pay da artırılmış. Yasanın bir başka yeniliği de evcil hayvanlar için nüfus kaydı oluşturulması. Böylece, elektronik sistemde her hayvanın bilgisi kayıt altında tutulabiliyor. Evcil hayvanların kısırlaştırılması da yeni yasayla zorunlu oldu. Bu hayvanların yavrularının kim tarafından sahiplenileceğinin bildirilmesi koşuluyla sadece bir kez yavrulamalarına izin veriliyor. Yasalar gereği sahipsiz hayvanlar belediyelerce toplanıp, gerekli aşı ve tedavileri yapılınca kısırlaştırılıyor. Çip de takılan hayvanlar 3 ay barınakta sahiplendirilmeyi bekliyor. Sahiplendirilemeyenlerse tekrar doğal alanlarına bırakılıyor. Sadece kendi inisiyatifiyle sokakta yaşamayı başaramayacak hayvanlar barınaklarda tutuluyor.
     Sayfam yine izin vermiyor diğer Avrupa ülkelerinde sokak canlarına ne yapılıyoru incelemeye. Hadi bu bölümü de şöyle bitireyim; Medeniyet, insanların, karar verici mercilerin hayvanlara davranışı ile ölçülür, ölçülmeli. Biz can savunucularının hayvanlarımıza duyduğumuz sevgi, merhamet dışında sizde bunlar yoksa eğer, olaya bir de bu pencereden bakılmalı diyorum.