Ticaret Bakanlığı Tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi genel müdürlüğü devre tatille ilgili tüketiciler lehine yeni düzenlemeler yapmış. Yapılan yeni düzenlemede devre tatil sözleşmelerinde tüketici mağduriyetlerinin en aza indirilmesi yönünde yapılan çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
***
Yapılan yeni düzenleme ile ilgili açıklamada ‘’Devre tatil sektörüne faaliyet gösteren şirketlerin uymak zorunda oldukları kurallar tüketici lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmiş. Ön ödemeli usulle devre mülk ve şahsi hakka konu devre tatil satışı yasaklanmakta ve bu tür satışlara ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılarak tüketicilere sadece tamamen bitmiş ve işletilmeye hazır olan tesislerin satışının yapılması sağlanmaktadır’ ’şeklideki yapılan düzenleme yürürlüğe girmiştir.
 ***
Bir başka madde de ise ‘’Devre tatil satışının finansal kiralama yoluyla yapılması durumunda da devre tatil sözleşmelerine ilişkin Kanun hükümlerinin uygulanacağı düzenlenmiş. Tüketicilerin haklarının daha kapsamlı bir biçimde korunabilmesi amacıyla ayni hakka konu devre tatil sözleşmelerinin sadece Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde devre mülk sözleşmesi şeklinde kurulması zorunlu kılınmaktadır. Kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği şeklinde devre tatil hakkı tanınamayacağı düzenlenmiştir’’.
 ***
‘’Ayrıca, paravan şirketler kurularak tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi amacıyla devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanlar devre mülk veya devre tatil satışı yapamayacakları hüküm altına alınmıştır. Cayma süresi içinde tüketiciden ödeme veya borçlandırıcı belge alma yasağı devre mülk sözleşmelerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Söz konusu yasağın ihlali halinde, tüketicilere ödemelerinin derhal iade edileceği ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgenin tüketici yönünden geçersiz olacağı düzenlenmektedir’’. Bu çalışmada tüketicilerin korunması açısından önemli bir maddedir.
 ***
‘’Tüketicilerin, şahsi hakka konu sözleşmelerde zamanla tesisinin eskimesi, hizmetlerin beklenen nitelikte sunulamaması, yüksek aidat ücretleri gibi sorunlar nedeniyle 99 yıla varan sözleşmeler nedeniyle sözleşmeleri feshedememeleri ve bu tesisler için her yıl yüksek aidat ücretleri ödemek zorunda oldukları göz önünde bulundurularak, şahsi hakka konu devre tatil sözleşmelerinde 10 yıllık azami süre sınırı getirilmiştir’’. Bu konu tüketiciler açısından büyük bir sorundu yeni düzenleme ile tüketicilere rahatlama getirilmiştir.
***
Bilinildiği gibi tüketiciler her yıl devre mülkü kullansa da kullanmasa da ödemiş yıllık aidat ödüyorlardı bu konuda da düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme ile artık tüketiciler sağlayıcıya en az doksan gün öncesinde yazılı bildirimle bulunmaları halinde aidat ödemeyeceklerdir. Diyelim ki dönem içeresinde devre tatil hakkınız kullanmayı düşünmüyorsunuz ama kullanmasanız bile aidat ödemek durumda kalıyordunuz. Bu konudaki yeni düzenlemede en az doksan gün öncesinden devre tatili kullanmayacağını sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, o dönem için herhangi bir isim altında bedel alınmayacağı düzenlenmesi getirilmiştir.  Tüketiciler olarak karşı tarafa bildirimi yazılı yapılması önemli.