Eskişehir gelişmekte olan, ülkenin önemli bir sanayi kentidir.
4,2 milyar dolar ihracatıyla, 81 il içinde 12. sırada yer alırken, savunma ve havacılık sektör ihracatında 3. sırada yer almaktadır.

İklim çeşitliliği, ürün kalitesi ve bolluğu, yer altı zenginlikleri, eğitim, kültür sanat, tarih ve turizm gelirleriyle ülkenin önemli kentlerinden de biridir.

Eskişehir aynı zamanda ülkenin, kara ve demir yolu ağının kavşak noktasındadır.

Peki bir çok avantaja sahip bu üretim kenti, ürettiğinin karşılığını alabiliyor mu? 

Karşılığını almadığı kanaati yıllardır konuşulmaktadır.

Nedenini sorguladığımız da ise farklı etmenler önümüze çıkmaktadır.

Kentte irili ufaklı birçok şirket, kurum ve kuruluş hatırı sayılır üretimle ülke ekonomisine katkı sağlarken, bazı sektörlerin ikinci plana itilmiş olması ciddi sorunlar yaratmaktadır.

Örneğin tanıtım, tasarım, basım ve baskı sektörü bu sorunu yerinde yaşarken, büyük bir ekonomik kayba da neden olmaktadır.

Üç üniversiteli bu şehirde, ülke çapında bir ajans ve matbaa kuruluşunun eksikliği, dünya çapında üretim yapan fabrikaların reklam ve pazarlama departmanlarının çoğunun şehir dışına çıkmasına neden olmuştur.

Eskişehir neden parasını dışarıya kaptırıyor sorusunun kaynağı bu kalemde saklı olmakla beraber, gelinen noktada reklam ve tanıtım potansiyelinin, sosyal medya, tasarım ve dijital dünyanın hakim olduğu görsel, işitsel iletişimin en az üretim ekonomisi kadar önemli olduğu artık kabullenilmelidir.

Buna göre adımlar atılmalı ve yeni çözümler üretilmelidir.
Üniversite, Sanayi Odası, Ticaret Odası, İş insanları ile diğer kurum ve kuruluşlar işbirliği yaparak mevcut yüksek potansiyeli, bu sektörü canlı tutmak zorundadır.

Aksi takdirde, yapay zekanın ve görsel imajın hakim olduğu bu dünyada, binlerce çalışanıyla ürettim yapan bir fabrika, bir sosyal medya ağı veya fenomeni kadar kazanca sahip olamayacaktır.
Çünkü Warren Buffett diyor ki; "Parayı, kendine özgürlük ve olanaklar sağlayan bir araç olarak gör. Asıl değer, onunla yapabileceklerindir.”

Bizce de öyle, kurumlar parayı olanaklar yaratan bir araç olarak kullanmalı, ülkenin geleceği için ise bu günden yarına asıl değer katacak adımlarla ve çağa uygun çözümlerle desteklenmelidir.

Eskişehir’in sevgisi dünyaya, parası ise Eskişehir de kalmalıdır.