Her yıl uluslararası anlamda, insanlığa büyük katkı sağlayacak eser ve icatların sahiplerinin başarılarını takdir etmek adına verilen bir ödüldür.
…
Nobel Ödülleri; 1895 yılında ki Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda 1896 yılında bu yana Nobel vakfı tarafından idare edilmekte ve yürütülmektedir.
…
İsveç Kraliyet Akademisi tarafında verilen bu ödüller dünyanın en prestijli ödülleri sayılmaktadır.
…
İlk Nobel ödülleri 1901 yılında dağıtılmaya başlanmış, ekim ayının ikinci haftası açıklanan ödüller, her yıl Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim edilir.
…
Nobel ödülleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış, ekonomi, fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir.
…
Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri, İsveç’in başkenti Stockholm’de, Nobel Barış Ödülü ise Norveç’in başkenti Oslo’da sahiplerine takdim edilir.
…
Ödüller; Birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında olmak üzere bazı yıllarda verilmedi. 2020 ve 2021’deki törenler ise Covid-19 salgını nedeniyle yapılamadı.
…
Nobel ödülleri tarihi boyunca çeşitli kategorilerde toplam 970 ödül verilmiş.
Bu ödüllerin 905’ini erkekler kazanırken 65’i kadınlara verilmiştir.
…
Ülkemizi yakında ilgilendiren, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü, ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine yaptıkları çalışmalar için Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.
…
Bu yıl ki ekonomi ödülünü diğer iki ekonomistle paylaşan Daron Acemoğlu, 2006’da Yazar Orhan Pamuk ve 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ardında Nobel Ödülü alan üçüncü Türk oldu.
…
Ülkemiz adına büyük onur ve gurur kaynağı olan ve insanlığa büyük katkı sağlayan bu üç değerli insanımızı yürekten kutluyoruz.
…
Ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazda, dünya çapında başarı elde etmiş bir ekonomistten yararlanmak varken, yönetenler nedense bu konuda bilim insanlarına mesafeli durmakta.
…
Kadim bir tarihe sahip olan Anadolu da, dünya çapında bu anlamda bir kurumun olmaması ise bu ülkenin eksiğidir.
…
Görülen o ki; ülkenin en büyük sorunu yönetim, eğitim ve adalet olduğu apaçık ortada.
…
Eğitim ve adaletin olduğu yerde başarı, insanın ve dolayısıyla toplumların en büyük güç kaynağı ve motivasyonu insanlığa hizmettir.