Her yıl uluslararası anlamda, insanlığa büyük katkı sağlayacak eser ve icatların sahiplerinin başarılarını takdir etmek adına verilen bir ödüldür.

Nobel Ödülleri; 1895 yılında ki Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda 1896 yılında bu yana Nobel vakfı tarafından idare edilmekte ve yürütülmektedir.

İsveç Kraliyet Akademisi tarafında verilen bu ödüller dünyanın en prestijli ödülleri sayılmaktadır.

İlk Nobel ödülleri 1901 yılında dağıtılmaya başlanmış, ekim ayının ikinci haftası açıklanan ödüller, her yıl Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim edilir.

Nobel ödülleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış, ekonomi, fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir.

Fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri, İsveç’in başkenti Stockholm’de, Nobel Barış Ödülü ise Norveç’in başkenti Oslo’da sahiplerine takdim edilir.

Ödüller; Birinci ve ikinci dünya savaşı sırasında olmak üzere bazı yıllarda verilmedi. 2020 ve  2021’deki törenler ise Covid-19 salgını nedeniyle yapılamadı.

Nobel ödülleri tarihi boyunca çeşitli kategorilerde toplam 970 ödül verilmiş.
Bu ödüllerin 905’ini erkekler kazanırken 65’i kadınlara verilmiştir.

Ülkemizi yakında ilgilendiren, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü, ulusların refah toplumlarına dönüşmesi üzerine yaptıkları çalışmalar için Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi.

Bu yıl ki ekonomi ödülünü diğer iki ekonomistle paylaşan Daron Acemoğlu,  2006’da Yazar Orhan Pamuk ve 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ardında Nobel Ödülü alan üçüncü Türk oldu.

Ülkemiz adına büyük onur ve gurur kaynağı olan ve insanlığa büyük katkı sağlayan bu üç değerli insanımızı yürekten kutluyoruz.

Ancak ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazda, dünya çapında başarı elde etmiş bir ekonomistten yararlanmak varken, yönetenler nedense bu konuda bilim insanlarına mesafeli durmakta.

Kadim bir tarihe sahip olan Anadolu da, dünya çapında bu anlamda bir kurumun olmaması ise bu ülkenin eksiğidir.

Görülen o ki; ülkenin en büyük sorunu yönetim, eğitim ve adalet olduğu apaçık ortada.

Eğitim ve adaletin olduğu yerde başarı, insanın ve dolayısıyla toplumların en büyük güç kaynağı ve motivasyonu insanlığa hizmettir.