Başlıktaki son iki sözcüğü alarak başlayalım; 
-Ama neyse, biz yine de tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Günü’nün mutluluk getirmesi, meslekte başarılı yıl geçirmesi dileklerini iletmiş olalım!.. 
Ömrüm izin verdi, meslekte 60. Yılın içindeyim. Doğrusunu söylemek gerekirse, o “10 Ocak” günlerinin pek çoğunu mesleğimin adına öyle mutlulukla, seviniyor olmanın coşkusu ile kutlamış değelim. Elbet diğer meslektaşlarım gibi…
Yine de hem o gün hem de geçen yılların her birinde, yine meslek adına ve “Çalışan gazetecilerden biri” olarak, onur duyarak yaşadım 60 yılı. Bunun nedeniyse, İstanbul Cemiyeti’nin kurucularından merhum Sedat Simavi’nin ünlü öğüdünü de aklımdan çıkarmadan sürdürdüğümü düşüncesini unutmamdı;
-Kalemimi satmayıp, gerektiğinde kırma öğüdü…
Öyle diyordu Sedat Bey çünkü;
-Kır, ama satma!.. 

Bir kutlama telgrafı

Meslek hayatımın ilk yılları ve Sakarya Gazetesi’nin bodrumunda ilk ayları. Bir gün gazeteye girmek üzere iken Postacı elinde bir telgraf kağıdını uzatarak alındı imzasını attırdı. Merakla okumaya başladım;
-Sayın TGS Eskişehir Şube Başkanlığına…
Açılımının “Türkiye Gazeteciler Sendikası” olduğunu biliyordum da, açıkçası Eskişehir’de bir şubesi olduğundan haberdar değildim! Oysa öncesinde 2-3 yıl İstanbul’da yayımlanan “İşçi Postası” adında bir gazetenin muhabirliğini yapmıştım. !960 sonrası çıkarılan Sendikalar Kanunu nedeniyle Eskişehir’de de canlı bir “sendikalaşma Hareketi” başlamıştı. Onların şube kongreleri, Toplu sözleşme faaliyetlerini haberleştiriyordum. Ama değindiğim gibi; 10-15 üyeli bir TGS şubesinin varlığından haberli değildim. 
Ne mutlu ki, üç-dört yıl sonra O sendikanın şube yönetim kurulunda, 1979’sonrasında 3 yıl süreyle “Merkez Yönetim Kurulu Üyesi” olarak seçilecek ve katkı sunma onuruna erişecektim!..
***  
Alıp okuduğum ve sanırım o sırada TGS’nin şube başkanı olan rahmetli Mehmet Atop’a verdiğim telgraf kısaydı;
-Çalışan gazetecilerin bayramını esenlik dileklerimle kutluyorum!.. 
Evet, Çalışan Gazeteciler Bayramı’nı, diğer çalışma yasaları gibi Merhum Ecevit, çalışma Bakanlığı sırasında çıkan 212 sayılı yasa 1961 yılı 4 Ocak günü Mecliste yasalaşmış, 10 Ocak günü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 212’nin başlığı da şöyleydi;
-Basında Çalışanlar ve Çalıştıranlar Arasındaki ilişkileri Düzenleyen Yasa!.. 
Anlayabileceğiniz gibi , Bizim de bir “Bayramımız  olduğunu” o telgraf sayesinde öğrenecektim!.. 

Nasıl olmuştu bu?..

Evet Nasıl olmuş, neden “bayramlaşmıştı” 10 Ocak tarihi?
Yukarıda sözünü ettiğim 212 sayılı yasa ile ayni tarihlerde yasalaşan ve Basın İlan Kurumu’nun teşkiline dair 195 sayılı yasa yürürlüğe girdiğinde, İstanbul’daki Bab-Ali gazetelerinin patronları iki yasaya da büyük tepki gösterdiler. Hadi, çalışan gazetecileri güvence altına alan 212 sayılı olanı neyse! Zira zamana kadar muhabire, yazarına çizerine ödenecek ücreti patron keyfine kalmış bi’şeydi. 
Ya Basın ilan kanununa itiraz nedendi?  O güne kadar Valilik tasarrufunda olan Resmi ilanların bir esasa bağlayan 195’e itiraz niyeydi? 
Uzatmayalım, aralarında Cumhuriyet, Hürriyet’in de olduğu dokuz gazete sahibi  birleşti ve bir tür boykotla “üç gün çıkmama” kararı aldılar. Sonuçta gazetelerin çalışan emekçileri birleşti ve buna karşı tepki olarak “okuru gazetesiz bırakmayız” anlayışı ile “BASIN” adında bir gazete çıkarmayı kararlaştırdılar.  
Patronlar üç gün dayanabildi çalışanların eylemli kararına. Yasaların öngördüğü şartları uygulamak zorunda kaldılar. Basın gazetesindeki “Neden çıkıyoruz” açıklaması ilgiyle karşılandı. O yazıda patronların kararı kınanıyor, şu satırlarla son buluyordu:
“…Şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak, çorap fabrikası işletmeye benzemez. ( Çünkü) BASIN BİR KAMU HİZMETİDİR.” 
*** 
Meslektaşlarımız bir yıl sonra 10  Ocak’ı “Bayram” olarak kutlamayı kararlaştırdılar. Ta ki 1971 yılı 12 Mart Darbe si sonrasına kadar. Çünkü 12 Mart darbe yönetimi 212’deki önemli maddeleri adeta budayıp, kuşa döndürmüştü. Özetlersek;
-BAYRAM kaldırıldı, GÜN olarak kaldı 10 Ocak!.. 
Yine de kutlu olsun!..
____------------------------------