Eskişehir'den araçla İstanbul'a gidecekler, yola çıkma saati ile ilgili  planlama yapar.
İstanbul'da olacakları saatin özellikle sabah ve akşam trafiğine denk gelmemesi içindir bu planlama.
O yüzden...
Eskişehir'den, İstanbul'un sabah ve akşam iş çıkışı trafiğine takılmayacak bir saatte yola çıkarlar.
Aksi takdirde, yani İstanbul'un sabah ve akşam iş trafiğine takıldıklarında varmak istedikleri yere saatler sonrasında ancak varabileceklerini bilirler.
***
Eskişehir çevre yolu da tıpkı İstanbul'a gideceklerin yaptığı gibi sürücülerin planlama yaparak yola çıkma  gereği duyduğu yollardan biri oldu iyi mi?
Ankara'dan yola çıkıp, Eskişehir'den geçerek bir başka şehre gidecek olanlar, ya da tam tersi başka şehirlerden yola çıkıp, Eskişehir'den geçerek Ankara'ya gidecek olanlar, özellikle Eskişehir çevre yolunda sabah ve akşam iş çıkışı trafiğine yakalanmamak için resmen zaman ayarlaması yapmaya başlamış!
***
Yolculuklar, Eskişehir çevre yolu üzerinden geçiş saatinin , sabah ve akşam iş çıkışı saatlerine denk gelmemesi için özellikle ayarlanır olmuş.
***
Ne diyelim?
Yakında çevre yolu üzerinde kilitlenen trafik, tıpkı İstanbul'da olduğu gibi su, simit ve her türlü yiyecek içecek satanların olduğu bir sektör ortaya çıkartırsa kimse şaşırmasın...
Zira...
Bu iktidarın Eskişehir'e alternatif bir çevre yolu yapmaya hiç niyeti yok!
Mevcut çevre yolunun da bu yükü kaldırmaya zaten mecali yok!

DEMEK Kİ BİR TEK BİZ ALMIŞIZ...

NASA Kar Uzmanı olarak görev yapan Dr. Thomas Painter, Türkiye’yi ilgilendiren kötü bir haber vermişti 2018 yılının başında.
***
Küresel ısınma nedeniyle Türkiye’ye bundan böyle az kar, çok yağmur yağacağını söylemişti.
***
Sera gazlarının da etkisiyle bozulan iklim dengesi ve kürsel ısınma nedeniyle “Türkiye’de daha çok sel yaşayacaksınız.” demişti çok iyi hatırlıyoruz…
***
Bu yeni ikim durumuna hazır olmak için bir de öneride bulunup:”Ülkenin bazı yerlerine çok yağmur yağacak. Bu yüzden ülke olarak altyapıya yatırım yapın. Bazı yerler ise ciddi kuraklık çekecek. Buna hazır olmak için de temiz su temini için baraj inşa edin!” uyarısında bulunmuştu.
***
Haberi okur okumaz ne yalan söyleyelim Eskişehir gelmişti aklımıza.
-“Acaba bu haber üzerine Eskişehir ölçeğinde bir tedbir alınır mı?”,  diye düşünmüştük kendi kendimize…
***
O haberin çıktığı tarihten bu güne 6 yıl geçti…
Ortada hiçbir şey olmadığına göre, demek ki o haberi bir tek biz ciddiye almışız… 

D O L U

BİZ ŞİMDİDEN TARİHE NOT DÜŞELİM DE SONRA KIVIRMA FALAN OLMASIN!

Yıl 2012. Zamanın Orman Bakanı İzmir'de açıklamalar yapıyor ve şunları söylüyor “Şimdi size bir müjde veriyorum. İzmir'i Eskişehir'e bağlayacak olan Hızlı Tren Hattı projesini hayata geçiriyoruz. Her iki şehirle birlikte iki şehir arasında kalan ve bu projeden yararlanacak olan şehirlerimize de hayırlı olsun”
***
Ardından dönemin Ulaştırma Bakanı projenin detaylarını açıklıyor.
Hızlı Trenin geçeceği illeri sıralıyor.
Aralarında Eskişehir de var.
***
Sonrasında dönemin TCDD Genel Müdürü açıklama yapıyor.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesinin güzergahının nasıl olacağını söylüyor, Eskişehir ile İzmir arasının 2,5 saate ineceğini ifade ediyor.
***
Tüm bunlar yaşanırken, Eskişehir'den bu hızlı trenin geçmesi beklenirken, trenin Eskişehir'de durmayacağı anlaşılıyor.
Eskişehirliler tepki gösteriyor bu duruma.
AK Parti il başkanı “İş işten geçti. Bu tepkiyi 5 yıl önce gösterecekdiniz” diye tepki gösterenlere kızıyor.
AK Parti milletvekili “Ankara'dan İzmir'e giden otobüs Eskişehir'de duruyor mu ki hızlı tren dursun” diye mantıktan olabildiğince uzak bir reaksiyon gösteriyor.
Böylece...
Ankara-İzmir Hızlı Tren hattında Eskişehir saf dışı kalıyor.
***
Şimdi gündemde Ankara-Antalya Hızlı Tren Hattı projesi var.
Ulaştırma Bakanı Antalya'yı Eskişehir'e bağlayacak olan yeni Hızlı Tren Hattının Eskişehir, Kütahya, Afyon, Isparta, Burdur'da duracağını, bu hattın,  yapımı devam eden İzmir hattının da bir parçası olacağını açıklıyor.
***
Yarın bu hat tıpkı İzmir hattında olduğu gibi Eskişehir'den geçmez, Eskişehir bu hattan da safdışı bırakılırsa, şimdiden tarihe not düşmek istiyoruz...
Çünkü...
Bu defa da birileri yine çıkıp “İş işten geçti. Zamanında tepki gösterecektiniz “ ya da “Ankara-Antalya otobüsleri Eskişehir'de duruyor mu ki hızlı tren dursun?” diye sorumluluğu üstlenmeyip, işin içinden sıyrılmak isteyebilirler!