Diğer partilerin dışında, nasıl olduysa CHP, belediye meclis üyeleri için “önseçim” yaptırma kararı aldı. Biraz sıkıntılı olsa da gerçekleştirdi de!...
Belediye Meclis üyeliği, ne olacak ne kadar fonksiyonları var ki, demeyin! Yasalara göre belediye meclisleri, yerel yönetim birimlerinin “karar organları” durumundadır. Anlayacağımız, belediyeler de karar organlarının alacağı kararlar doğrultusunda yönetilirler. Aynen;
-Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, seçip Ankara’ya gönderdiğimiz TBMM çatısı altında milleti temsil eden Milletvekillerinin her konuda vereceği kararlar doğrultusunda yönetilmesi gibi!..
Bu benzetme doğru mudur, evet. Ama ya uygulama? Zaten son düzenleme ile meclise ait yetkilerin önemli kısmı “vekillerin elinden alınıp” Cumhurbaşkanına verilmesi sonucu yeni bir yönetim şekline girmiş bulunuyoruz.
Bu doğru mudur, hayır!
Zaten bunun düzeltmek üzere, yani yeniden “güçlendirilmiş parlamenter sisteme” dönmek amaçlı olarak Masalar kurulmadı, ittifaklar yapılmadı mı?
-. masadaki çalışmalar son seçim sonuçlarıyla akamete uğradı. Kim bilir;
-Belki gelecek baharlara!..
Yılmaz Hoca’nın yakınması
Başlıkta ifadesini bulduğu gibi, yerel yönetim organlarından biri olan Belediye Meclislerinden girdik, benzetmeyle “genel yönetim” organı TBMM üyeliğine kadar uzandık!
Bu arada, halen başkanımız Yılmaz Büyükerşen Hocamızın seçim sürecine girildiğinde çeşitli medya kanallarında dillendirdiği bir önerisi dikkatimi çekti. Diyor ki Yılmaz Hoca;
“ilçe belediyelerinin kendi meclisleri var. Büyükşehir Meclisi de aldıkları oy oranda o meclislerden gelecek üyelerden oluşuyor. Büyükşehir yasasında düzenleme yapılarak, Büyükşehir Meclis üyeleri ayrıca seçimle belirlenmeli.”
Yok, olmaz Yılmaz Hocam!.. İki nedenle olmaz. Birincisi Büyükşehirler zaten ilçeler bütününden oluşmuyor mu? Böylelikle de Büyükşehir Meclisi, üyesi olmayan ilçeler bile “seçilmiş Başkanları” eliyle temsil edilmiyor mu? Kısacası,
-Tam bir temsili demokrasi örneği!..
Sevgili Hocam, sanırım 1961 Anayasasında yer alan çift meclis, yani “Cumhuriyet Senatosu” örneğinden esinlenmiş olmalı!..
İkincisi ise, halihazır durumuyla bu değişiklik TBMM’den çıkmaz!.. Çıksa bile “deve kuşu” örneğine benzeyeceğinden eminim! Yani;
-Kuş desen kuş değil, deve desen hiç değil!..
Listelerde gençler, kadınlar…
Yine başlıktaki ifadesiyle “Belediye Meclis Üyeliği” meselesine, yani CHP’nin ardı ardına iki pazar günü gerçekleştirdiği “önseçim.” konusuna…
İlçe yönetimlerinin veya başkanların birkaç kontenjan hakkı var mı bilemiyorum. Bu durumda;
-Meclis üyesi adayları sıralaması kesinleşmiş bulunuyor!..
O listeler de yer alan isimleri incelemedim. İncelemiş olsam bile tanıdık üç-beş isme ya rastlarım ya rastlayamam. O nedenle genel bir kanı edinmek umuduyla, bir eski belediye bürokratı, şimdi ise CHP üyesi sıfatıyla “önseçmen” konumunda olan bir dosta, Osman Akkiraz’a sordum;
“-Hüsnü abi, listeye giren meclis adaylarının çoğunu tanıyorum. Bana göre listeler fena değil. Özellikle de genç isimler ve kadın üyelerin görece çokluğu umut verici listeler oluşmuş.”
Bu arada, aday adayı olarak isimlerini okuduğum kimi eski dostların (!) durumlarını soruyorum. Şöyle diyor Osman Bey:
-O saydığın isimler, listenin seçilecek yerlerinde değil. Ama daha ilginci, onların çoğunluğu önseçim kararı alınınca adaylıklarını geri çektiler!..
Ah şöyle ya!.. Önseçimin kerameti budur işte, dedim kendi kendime; Belleğimde bir gezinti yapınca gördüm ki;
-CHP’de gerçek anlamda son önseçim. 1977’de yapılmış.
Şehrimiz seçmenlerine, halkımıza hayırlar getirsin!..
--------------------------------------