Yeni kuşakların toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları edinmesine, kişiliklerinin gelişmesine, belli bir bilim dalında belli bir konuda bilgi beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirilmesine eğitim diyoruz.

Eğitim ister devlet eliyle isterse özel teşebbüsle yapılsın, ait olduğu yer okuldur.

Belli kural ve kaideler çerçevesinde, çağın gereklerini içerecek şekilde geliştirilen yöntemlerle, uygulanan eğitim sistemleri başarıya ulaşabilir.

Ezbere dayalı ve uygulama bilimlerinden yoksun bir eğitim sistemi ise başarıya ulaşma sansı çok azdır.

World Population Review tarafında yapılan araştırmaya göre, eğitim seviyesi en yüksek ülkeler bu yıl şu şekilde açıklandı: Birinci sırada Çin, Hong Kong (2), Finlandiya (3), Singapur, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Tayvan, Avustralya, Hollanda, Lihtenştayn, İsviçre, Estonya, Almanya ve Belçika gibi ülkeler ilk 15’te yer aldı.

Türkiye, eğitim seviyesi en yüksek ülkeler 2024 sıralamasının ancak 41. Sırasında yer aldı.

Bunun birçok sebebi var ancak son yıllarda eğitime ayrılan payın düşüşü, nitelikli eğitim elemanlarının liyakat ve donanım cenderesine takılmasıyla, bu olumsuzluk, eğitimi oldukça sarsmış görünüyor.

Öğretmen, veli ve öğrenci açısında bir birinden farklı sorunlar çığ gibi büyürken. Son günlerde velilerden gelen şikayetlere baktığımızda, sorunun görünenden daha büyük olduğudur.

Sadece ekonomik sıkıntı içindeki aileler bir yana, ranta dönüşmüş bazı konuların yanından geçen yok.

Özellikle, yardımcı kitap konusu ve okul servis ücretleri can yakıyor.

Normal koşullarda yasak olmasına karşın, MEB’in kitap içeriklerinin yetersiz kalmasından dolayı, takviye niteliğindeki kitaplar öğretmenler tarafından tavsiye edilmek suretiyle veliye ekonomik bir yük bindirirken, öğrenci açısında bir bilgi karmaşasına da sebep olabilmektedir.

100 liraya alınabilecek bir kitap 500 liraya, 300 liraya alınacak bir test veya soru bankası kitabı 800 ile 1.500 lira arası satılmaktadır.

Birileri için rant birileri için yeni ekmek kapısı…
İster 500 metre isterse 3 kilometre olsun, bir özel okul servis ücreti 50 bin liraya dayanmış.

Dünya sıralamasında, temel eğitimin ve yüksek öğretimin bulunduğu yer hiç iç açıcı değil.
… 
Kalbura dönmüş bir kambur’u andıran eğitim sitemimizin, düzelmesi için ve dünya sıralamasında hak ettiği yere varabilmesi için, en kısa zamanda eğitim payının mümkün oldukça arttırmak ve bilgi hazinesi dediğimiz çocuklarımızın kitaplarını daha bilimsel veriler ışığında hazırlamaktır.

Çin ve Finlandiya gibi ülkeler bunu nasıl başardıysa, biz de başarabiliriz.