Odunpazarı Belediyesi’nin Alpu yolu üzerindeki Hayvan Sağlık Merkezi’ni can dostu olan hemen herkes bilir. 2005 yılında ruhsatlandırılarak açılmıştı. Açılışına ben de gitmiştim davet üzerine. Umutlanmıştık elbette. Sahipsiz sokak canlarının tedavileri, aşılanmaları ve kısırlaştırma operasyonlarının yapılacağı bir merkezin olması bizler için çok önem taşımaktaydı. Yıllar içinde  belediye idarecileri değişti. Ama o merkez hep oradaydı, olması da gerekliydi. 
     Geçtiğimiz ay içinde bir haber ulaştı bizlere; bu geçici bakım evi, rehabilite merkezinin boşaltılarak 3 ay içerisinde  bulunduğu yerden kaldırılması istenmiş. Odunpazarı Belediye Başkanımız Sayın Kazım Kurt bunu katıldığı bir tv. programında açıkladı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün talebiymiş bu. Gerekçesi ise, Merkezin bulunduğu yerin, bitişikteki Yassıhöyük köyünün mera alanı olması, ayrıca gürültü, pis koku nedeniyle köy sakinlerine rahatsızlık vermesiymiş. 2005 yılından bugüne faaliyet gösteren Merkezin rahatsızlığı şimdi ortaya çıkmış sanki! Ki bu köyde ciddi anlamda hayvancılık yapılmakta, kısacası hayvan kokusuna aşina bir yer. İlginç!
     Ben bu çelişkilere dikkat çeken bir köşe yazısı yazmıştım geçtiğimiz haftalarda zaten. Şimdi yine yeniden yazmak ihtiyacı duydum; birkaç gün önce bir can dostu arkadaşımız, “Osmangazi Mahallesi’ndeki metruk bir evin yıkımda olduğunu ve bu evde çok sayıda yavru kedi bulunduğunu, yardım amaçlı çok yeri aradığını, bir sonuç alamadığını, ne yapması gerektiğini” sordu bana. Hemen Odunpazarı Hayvan Sağlık Merkezi yetkilisine ulaştım, durumu anlattım. Yardımcı olacaklarını söylediler. Nitekim çok kısa bir süre sonunda ekip adrese gitmiş, oldukça sıkıntılı, tehlikeli bir alandan 6 minik bebek kediyi kurtarıp ihbar sahibi arkadaşımıza teslim etmiş. Doğrusu çok duygulandım bebeklerin resimleri bana ulaşınca. 
     Evet.. Bunun gibi bu merkezden bizlere çok sayıda dönen hizmet var ve şu anda orada ciddi sayıda köpek ve kedi bulunmakta. Asla dışarıya bırakılamayacağı ne yazık ki yasayla sabitlenmiş yasaklı ırk köpekler de var.  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün merkezin boşaltılması için verdiği 3 aylık sürede oradaki mevcut donanımların ve hayvanların tahliyelerinin asla yapılamayacağı da son derece açıktır. 
     Şimdi, Eskişehir’deki can korumacıların, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bir haklı sorusu olacak? Siz ne yapmak istiyorsunuz? 2005 yılında o alan o hizmete uygundu da şimdi mi tersi oldu? Odunpazarı Belediyesi’nin sokak canlarına hizmet vermesini neden engelliyorsunuz? Bu bağlamda ilgili yasanın teşvik edici maddeleri dururken, siz neden zorluk çıkartıp can korumacıları karşınıza alıyorsunuz?