Kamuoyunun “Katliam Yasası” olarak isim verdiği, hayvan hakları koruma kanununda yapılması düşünülen değişiklik tasarısı geçtiğimiz hafta ilgili komisyonda görüşüldü. Can savunucularının büyük çoğunluğu görüşmelerin yapıldığı salona alınmadı, Meclis bahçesinde bekleyenlerse zaman zaman kolluk güçlerinin tacizine maruz kaldı.
     Görüşmeler bütün gece devam etti; sabahın erken saatlerinde tüm itirazlara karşın, ilk üç madde kabul edilip komisyondan geçirildi. Sonrasında Meclis hafta sonu tatiline girdi. Pazartesi günü, sizler benim bu yazımı okurken komisyonda geri kalan 14 maddenin görüşülmesine devam edilecek. Elbette ki gönlümüz bu tasarının onaylanmamasından yana. Aklı, vicdanı olan hiç kimsenin de bu tasarının kabulünü istediğini düşünmüyorum.
     20 yıldır mevcut yasanın hükümlerini hakkıyla uygulamayan, kısırlaştırma merkezi açmayan yerel yönetimler, yerel yönetimlere gerekli kaynağı aktarmayan siyasi iktidar canların kontrolsüz üremesinin bedelini yine onlardan çıkartmaya hazırlanıyor. Oysa yasanın çıkışını takiben tam anlamıyla ülke çapında kısırlaştırma merkezleri açılıp canların üremeleri kontrol altına alınmış olsaydı, bu merkezleri açmayarak görevlerini yerine getirmeyen yerel yönetimlere cezai müeyyide uygulanabilseydi bugün çoğumuz çok farklı şeyleri konuşuyor olabilirdik canlarımız için.
     Ama olmadı ne yazık ki. Bunların dışında  merdiven altı üretim, yurt dışı cins hayvan ithali, sahipli canların sokaklara terkinin yasal çerçevede önüne geçilememesi, bu ve buna benzer akıl fikir almaz tedbirsizlikler, aymazlıklar bugün bu sonucu bağıra çağıra getirip önümüze koydu.
     Tasarı maddelerini onaylamamız olası değil;
     Yıllardır verdiğimiz mücadelemizi bir çırpıda silip atmak olacaktır çünkü bu.    
     Sağ ve sağlıklı canların yuva bulamadı gerekçesiyle kalplerine zehir enjekte edilerek acıyla ölmelerine baş sallamak olacaktır çünkü bu. 
     Bu günler iktidar için ya asla tarihinde silinemeyecek, yıllarca lanetle anılacak bir kara leke olacak ya da vicdan, sağduyu, insani duyguların ağır basıp o ölüm, kan kokulu yasa tasarısı geri çekilip, minnet duygularıyla alkışlanacak bir tarihi başarıya imza atmaları kutlanacaktır.
     Yol yakınken geri dönün, yapmayın bu hatayı! Ne ülkemiz tarihine ne de kendi iktidar tarihinize bu kara lekeyi sürmeyin!