Çocuk ve yetişkin her yaş grubunda ne yazık ki herkes kanser ile tanışabiliyor. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle aslında hepimiz hasta adayıyız. Ülkemiz insanları, hastalık halinde hiçbirimiz için lüks olmaması gereken şartlarda tedavi olup hayata tutunarak yeniden sağlıklarına kavuşabilmelidir, düşüncesiyle 110 binin üzerinde kanser hastamıza destek olmaktayız Lösemi ve kanser tedavisi gören çocuklarımız ile ailelerine tamamen ücretsiz tedavi eğitim ve konaklama hizmetleri veren  kuruluş olarak insanımızı, ailelerimizi önemsiyor ve 26 yıldır hizmet vermeye devam ediyoruz.
*** 
Yukarıdaki satırlar;  kısaca  “LÖSEV” olarak hemen hepimizin bildiği kuruluşun Eskişehir Bölge İl Koordinatörü “Yelda İlker”e ait. Açılımını da hatırlatıp devam edelim;
-Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı!.. 
Yelda Hanım Vakfın örgütlenme biçimine göre Eskişehir başta Kütahya, Bilecik Afyonkarahisar ve Uşak illerinde vakıf faaliyetlerine yürütmekle görevli bir koordinatör ve gördüğüm kadarı ile başarılı bir yönetici.

‘Arkadaşlarımı da unutmazsınız değil mi.?’

Seyrettiğim kanallarda hemen her gün, sevimli bir kız çocuğunun  yukarıdaki sözlerle son bulan çağrısı hepimizin belleğine kazınmış olmalı. Her izlediğimde, duygulandığım bu “davet” karşısında ne yaptığımı mı sorgularsanız derim ki;
-Duygulanmak dışında hemen hiçbir şey!.. 
Bi’ şeyler yapmak adına ben de bu tanıtım yazısını okurlarımla paylaşmak istedim.  O spot reklamın dışında, LÖSEV’e ilişkin yakınlığım da “eski karım” (yenisi hiç olmadı!) Ayşe Barlas’ın bir süredir 15 kadar LÖSEV  gönüllüsü olarak üretim atölyesinde katkı veriyor olmasıydı. 
Ki, o gönüllülerin çoğu üretim atölyesinde katkı amaçlı çalışan ve kanser tedavisi görmüş ve görmekte olan emekçi kadınlardan oluşuyordu. 
-Ellerine, emeklerine sağlık hepsinin…
*** 
Onların yanı sıra bir o kadar da kadrolu, genellikle genç kadınlardan oluşan bir Eskişehir ekibi var  LÖSEV’in. Onların görevi de, kayıtlı hasta ve aileleri ziyaret, gerekenlere tıbbi ve ayni yardımları belirleyip koordinatörlüğe bildirmek ve kuruluşun sosyal ve tanıtım etkinliklerine katkı sağlamak… 

Vakfın kuruluşu, geldiği nokta.

Yelda İlker bu konuda da ayrıntılı bilgiler veriyor. Özetlemek gerekirse şunları kaydetmek gerekiyor; 
LÖSEV, , Ankara SSK Numune Hastanesi doktorlarından Pediatrik Onkoloğ Hematoloji Uzmanı Dr. Üstün Ezer tarafından 1998  yılında  kuruluyor. Dr Ezer, çoğunlukla çocuklarda görülen kan hastalığı vakalarıyla uğraşırken görüyor ki, bu kan hastalığını tedavi etmek olanaklı. 
Bu amaçla kurulan Vakıf, 5 bin lira sermayeyle kuruluyor ki, hayırseverlerin, onlara katılan geniş kesimlerin desteğiyle kısa sürüde büyüyor ve illerde aynı amaçlı gönüllülerce illerdeki örgütlenmesini gerçekleştiriyor. Bu illerin arasında elbet Eskişehir de var.  İlimizde gelinen noktaya değinirken Koordinatör Yelda İlker şu noktanın altına çiziyor;
-Eskişehirliler bizi seviyor!.. 
Ne de olsa bilinç ve kültür düzeyi yüksek bir halkımız var. “Sevgi ve ilgi bundandır” diyorum kendi kendime!..
*** 
Vakıf, kuruluşundan iki yıl sonra Türkiye’nin ilk ve tek “Lösemili Çocuklar Hastanesi LOSANTE’nin (Ankara’da) kuruluşunu gerçekleştiriyor. Devamında ise başlatılan “Bir tuğla da siz koyar mısınız?” kampanyası başarıya ulaşıyor. Kampanya’nın sloganı ise ilginç ve anlamlı;
-İnsanlık ölmesin, insanlar da ölmesin!.. 
*** 
Bu ilk ve kısa LÖSEV değerlendirmemle, bilemiyorum;
-Bir tuğla da ben koymuş oluyor muyum!... 

LÖSEV  İl Koordinatörü Yelda İlker..

LÖSEV’in kendi binasında hayli teşkilatlı bir üretim atölyesi de var. Burada çalışan kadınlar ya tedavi gören çocukların anneleri, ya da kendileri de çeşitli kanser tedavisi görmüş kadınlardan oluşuyor. Ellerine ve emeklerine sağlık…