Efendioğlu Mermer ortaklarından Ergün Efendioğlu’nun sponsorluğunda ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu  Başkanı  Erol Hatırlı’nın teknik destekleriyle  haftada bir günü ayırarak yaygın  “saha gözlemleri” yaptık.

Orhangazi’de yaşayanların, yaşadıkları yörenin dünü, bugünü ve yarına ilişkin çok değişik konulardaki algıları, anlayışları  ve beklentilerini kapsayan bir deneme yakında  kitap halinde  yayımlanacak.

İvedi  sorunlardan birinin İznik Gölü’nde yaşanan  suların çekilmesi olduğunu düşündüğümüz için, İznik Gölü ve Havza  ölçeğinde saptamaları  SAKARYA  Gazetesi aracılığıyla da kamuoyuyla paylaşacağız.

Okuyucunun sabrına sığınarak 6  hafta İznik Gölü’ne ilişkin değerlendirmelerimiz bu sütunlarda yer alacak:1)Herkesin değeri: İznik Gölü, 2)İznik Gölü’nü ne kadar tanıyoruz? 3) Orhangazi’de yaşayanların İznik Gölü algısı, 4) İznik gölü ve diğer etkileşim alanları, 5)İznik Gölü ve yerel yönetimlerden beklentiler, 6) İznik Gölü’nü koruma projeleri…

Her şeyin küçümsendiği, her şeye burun kıvıran, hiçbir “düşünce enerjisi” harcamayı gerektirmeyen konuları yeğleyenler bir hayli arttı…İznik  Gölü  sadece çevresinde yaşayanların değil, hepimizin  ortak değeri.  Eskişehir’de  yaşayanları da ilgilendirir. O nedenle  ilgi ve özenle okunduğunda, bir insan, bir yurttaş, iddiamız varsa bir  "kumu entelektüeli” olarak  İznik Gölü’nün korunmasına ilişkin sorumluluklarımız olduğunu düşünüyoruz…

Su ve yaşam
İnsanlık çok uzun  süre avcı-toplayıcı yaşam sürdü. Tohumu toprağa atmayı öğrendiği zaman geçim örgütlenmesi değişti; tohum, toprak ve sulama önem kazandı. 
    
Yerleşik düzene geçiş, insanlarla denizler, göller ve akarsular arasındaki bağları güçlendirdi. Yerleşim yerleri canlıların temel ihtiyacı olan su kaynaklarına yakın yerlerde yoğunlaşmaya başladı. Büyük uygarlıkların beşiği olan kentlerin çoğunun su kıyılarında oluşması bir rastlantı değil; ihtiyaçların yarattığı bir sonuçtu.

Özellikle  buharlı makinelerin, elektrikli ve içten patlamalı motorların insanın kol gücünü artırması, taşıma sisteminin rüzgâra bağımlı olmaksızın belli bir hız kazanması, alışveriş alanlarını genişletti, denizyolu ulaşımının sağladığı kolaylıklar kıyılardaki yerleşimleri cazip hale getirdi.

Sanayi devrimine neden olan teknolojik gelişmeler, kıyı kentlerini hızla büyüttü. Ülkemizdeki ilginç örneklerden biri Samsun’dur. Orta Karadeniz’de Tokat, organik enerji döneminde çok önemli kentlerden biridir; Tokat’taki bedesten İstanbul, Edirne ve Bursa’daki bedestenlerle boy ölçüşecek ölçektedir. Taşhan’ dan Deveci Han’a, Yazmacı Hanı’ndan diğerlerine, sayıları bir düzineye erişen hanlar, kentin ticaret merkezi olduğunun kanıtlarıdır.

Teknoloji, yelkenli gemilerin rüzgâr bağımlılığını ortadan kaldırınca,  kıyı kentleri yeni toplanma yerleri, alışveriş merkezleri, kültür üretme odakları haline geldi. Kıyı kentleri toplumsal yaşamın önemli merkezlerini oluşturdu; küçük bir yerleşim yeri olan Samsun, kısa zamanda Karadeniz Bölgesi’nin ticaret merkezi oldu.

Denizler, doğal ve yapay göller ve  ırmaklar gibi akarsu kıyılarındaki kentler, savunma açısından da elverişli konumlar yaratabiliyordu. Çok uzak geçmişi olmasa da, turizmin gelişmesi de kıyı kentlerin cazibesini artırdı. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi  kıyılarda yaşıyor. İçinde bulunduğumuz yüzyılın ortalarında dünya nüfusunun dörtte üçünün kıyılarda yaşayacağı tahmin ediliyor.
İznik Gölü ve  yaşam kalitesi
Besin maddesi ve güvenlik ortamı sağlayan kıyıların tercih edilmesi, imalat, ticaret, turizm bakımından yarattığı kolaylık nedeniyle kıyı yerleşimleri için söylenebilecek bütün gerekçeler İznik Gölü Havzası için de geçerlidir: Göl, yaşam cazibesini artıran doğal güzellikler yaratmaktadır. Ayrıca önemli geçiş yollarının üzerinde olması nedeniyle, tarih boyunca önemli sosyoekonomik, politik ve kültürel hareketlere tanıklık etmiştir. Körfezlere ve deniz kıyılarına geçiş imkânları yaratması nedeniyle Marmara Bölgesi’nde büyük yerleşim yerlerinin bağlantısıdır.

Orhangazi Durum Değerlendirmesi çalışmasında, İznik Gölü Havzası’nın “ortak değer” olarak algılandığı gözlenmiştir. Orhangazi’nin maddi ve kültürel zenginliğini artırmak, refah düzeyini yükseltmek, insanların yaşamını kolaylaştırmak için tasarlanacak bütün projelerin “İznik Gölü Etkeni”ni gözardı etmemesi gerekir. 

İznik Gölü ve Havzası, Orhangazi, İznik, Gemlik ve yakın çevrede yaşayanlar kadar, ülke genelinin de ilgi alanındadır.

Haftaya: İznik Gölü’nün  özellikleri