Yaşadığımız çağda barınma, beslenme gibi temel bir ihtiyaç haline gelen iletişim, operatörlerin belirlediği yeni zamlardan sonra, adeta cep yakan yüksek fiyatlar büyük tepki topluyor.

Özellikle taahhüt süresi dolduktan sonra paket yenilemek isteyen tüketiciler, yüzde 200 -300 oranlarında artışlara maruz kalmaktadır.

Taahhüt yenilemeyen, yenilemekte geciken veya daha uygun teklif bekleyen abonelere ise yüzde 500 – 600’e varan fahiş fiyatlı faturalar göndererek vatandaşı zora sokmak biryana, bu faturaların ödenmemesi halinde vatandaşın karşı karşıya kalacağı daha büyük bir tehlike bulunmaktadır.

İtiraz edilen faturaların akıbeti kolay kolay sonuçlanmazken, fatura bedellerinin ödendikten sonra itiraz işlemlerin yapılabileceğini söyleyen operatörler ve ulaştığınızda ise çözüm üretme konusunda sık sık sorunlar yaşandığı ve muhatap bulunmadığı da bir gerçektir.

Örneğin 2 Ağustosta 2024’te taahhüt’ü bitecek olan bir yıllık aboneliği olan bir abonenin, sınırsız internet paketi, 12 temmuz 2024 faturası dahil, yıl boyunca 101 lira 46 kuruş olarak ödenmiştir.

Yıl boyunca bu fiyattan ödemesi yapılan ve hizmeti karşılığı alınan paket, hızı konusunda sürekli sorun yaşansa da, bu sorunu giderme konusunda da bir sonuç alınmamıştır.

Ancak günü geldiğinde yenileme yapmayacağını, operatör değiştirebileceğini ve abonelikten vazgeçeceğini söyleyen vatandaşa, 7 Ağustos 2024 günü 598 liralık fatura göndererek ve yıl boyunca da bu tarifenin uygulanacağını söyleyen operatörün pişkinliği bir yana, ödenmemesi halinde icra yoluyla tahsil edileceği söylenmesi, soruna bir sorun daha katmıştır.

Özellikle son günlerde, sosyal medyada, gazete ve televizyon haberlerinde her gün binlerce abonenin şikayet ettiği, ortalama yüzde 200-600 arası keyfi zam yapan internet sağlayıcı ve telefon operatörlerine devleti yönetenler, neden sessiz kalıyor, vatandaş merak ediyor.

Devletin denetim ve yaptırım gücü herkes için eşit olma zorunluluğu varken, öncelik vatandaşın hak ve hukuk meselsiyken, ağır ekonomik koşullar altında ezilen bu halkın hakkını kim koruyacak.

Haklı olarak, operatörlere uçuk fiyat tepkisi arttıkça artıyor.

Keyfi faturalarla yüksek kazanç elden eden internet sağlayıcıları ve telefon operatörlerine, biran önce elle tutulur düzenlemeler yapılmalıdır.

Önümüzdeki iki yılın enflasyon değerlerini katlayarak, vatandaştan peşin almaya çalışan operatörlere olan vatandaşın haklı tepkisini, kimse görmezlikten gelemez.

İktidar gerekirse yeni bir kanunla vatandaşın haklarını koruma altına almalı. Neredeyse en yavaş interneti en pahalıya kullanan ülkelerin başında geliyoruz.

Bu sorun milyonlarca vatandaşın hatta ülkenin sorunu halin geldi.

Bu çağda temel ihtiyaç haline gelen iletişimi, vatandaşına sağlayamayan bir ülke, geleceğe emin adımlarla yürüyemez.

Çünkü halkın her sorunu, devletin sorunudur.
Devleti yöneten her iktidarın da, sorunları çözmesi birinci görevidir.