Yazı yarıladığımız, haftayı bitirdiğimiz bu günde, ülkenin gündemi oldukça yoğun.

Her şey olabildiğince olağan görünse de, işler çoğunlukla olağandışı seyirde.

Değişmeyen tek şey, çoğunlukla bütün ülkeyi ilgilendiren konular hakkında alınan kararların, ilgili muhataplarla uzlaşıya varılmadan alınması sonucu yaratılan kaos, kargaşa ve mağduriyetlerdir.

Bazen fındık kabuğunu doldurmayacak kadar küçük olaylar, ülkenin enerjisini tüketme noktasına getirirken bazen de can alıcı bir olay gündeme dahi gelmeden, oldu bittiye getirilerek hasır altı edilmektedir.

Sokak hayvanları konusu, yeni eğitim sistemi, maliye politikaları, yargı paketi, ekonomi, emekliler derken bıçağın kemiğe dayandığı bu zor günlerde 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Ticaret Bakanlığının Berber, Kuaför ve Güzellik salonlarıyla ilgili genelgesidir.

Çığ gibi büyüyen itirazlar, genelgeyi gündemin orta yerine oturmuş durumda.  

Ticaret Bakanlığının; Berber, Kuaför ve Güzellik salonu çalışma saatlerine ilişkin bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmıştır.

 

“Berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin büyük çoğunluğunu barındıran sektör paydaşları tarafından Ticaret Bakanlığımıza iletilen talep ve öneriler titizlikle değerlendirilerek ülke genelinde tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde Ticaret Bakanlığımızca 18 Ağustos 2022 tarihinde karar alınmıştır.


Devam eden süreçte kapalı olunacak günün, her ilin sektörel yapısı ve işletme profili ile tüketici tercih ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Valilikler tarafından belirlenebilmesi amacıyla sektörün geniş katılımının sağlandığı çalışmalar yürütülmüş olup gelinen noktada bu çalışmalar tamamlanmıştır.


Bu doğrultuda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının ülke genelinde haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve bu işletmelerin Valilikler tarafından belirlenen günlerde kapalı olmadığının tespiti halinde Ticaret Bakanlığımızca idari yaptırım uygulanacaktır.” denilmiştir.

Fakat madalyonun diğer yüzü öyle demiyor.

Sektörde konuştuğumuz birçok kişi; kararın 15-20 yıl önce toplanan imzalarla bu kararın alındığı, o zamanki üye sayılarının 10 bin, şimdiki üye sayılarının yaklaşık 50 bin civarında olduğunu ve bu kararın yüzde 30’u bağladığını, yüzde 70’inin bu karara karşı durduğunu dile getirmektedirler.

Haftada bir gün çalışanların izin kullanması doğru ve yerinde bir karar olduğu yerinde bir öneriyken, özellikle kadın kuaförleri ve güzellik salonlarının Pazar günü kapatılıyor olması büyük ekonomik kayıplara neden olacaktadır.

Bu durumda zorla kapatılıyoruz, serbest bırakılsın isteyen istediği gün istediği haftanın bir günü kapatsın denilmektedir.

Çünkü bijuteri dükkanları bile cilt bakımı yaparken, evlerde ve merdiven altı kayıtsız güzellik hizmetleri verilmektedir. Ülkenin en büyük kozmetik firmaları perakende satış noktalarında bakım ve uygulama yaptırırken, vergi mükellefi on binlerce Kadın kuaför ve güzellik salonunu mağdur etmenin gayesi nedir?

İlgili odaların yaptığı açıklama; “müşterilerin günlerini kaydırın” denilerek, konuyu geçiştirdiklerini ve bunun bir çözüm olmadığını, çünkü çalışan kadınların büyük bölümünün ancak pazar günü bakım ve uygulamaya vakit ayırabildiğini, diğer günlerde ise izin alma konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtiler.

Pazar günleri zorla kapatılan on binlerce işletme bu ekonomik koşullarda daha da darboğaza gireceği bu sıkıntılar yaşanmadan Ticaret Bakanlığının, Valiliklerin ve Oda başkanlarının bu genelgeyi yeniden değerlendirerek geniş bir mutabakatla ve yeni bir düzenlemeyle genelgenin uygulanmasını bekliyoruz.

Madem Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar çalışanları bu kadar iyi düşünmüş, biz de diyoruz ki, AVM’ler, Cafeler, Marketler, Lokantalar, Bujiteriler, Restoranlar, manavlar, dönerciler, baharatçılar da haftanın bir günü kapalı olsunda millet biraz su, elektrik, doğalgaz tasarrufu yaparak biraz da dinlensin.

Deveye sormuşlar boynun neden eğri, o da nerem doğru ki demiş.

Memleketin hali bu, umarım ki bundan sonra toplumun, talep ve beklentileri dikkate alınır.

Hele ki bu çağda yapılan dayatmaların topluma hiçbir fayda sağlamayacağını herkesçe bilinirken, kör kuyuya bile bile kimsenin atlamayacağı temennisiyle…

İyi hafta sonları…