14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimiyle ilgili takvim işliyor.
Devlet memuriyetinden, Belediye Meclis üyeliklerinden ayrılanların istifaları ile birlikte milletvekili aday adaylarının başvuruları tamamlandı.
Aday listelerinin belirlenmesi sürecinde ise örneğin İyi Parti, Eskişehir de dahil olmak üzere bazı illerde ‘eğilim yoklaması’ yapacağını açıkladı.
CHP’den şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmediği için aday listelerinin ‘merkez yoklaması’ ile belirleneceği anlaşılıyor.
Adayların Genel Merkez tarafından belirlenmesi nedeniyle CHP örgütlerinde listeler açıklandıktan sonra muhtemel bir ‘dalgalanma’ yaşanabileceğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim.
Bu yöntem ‘ikili ilişkileri’ öne çıkardığı için sonuçlarla ilgili çeşitli çevrelerden eleştiri alacaktır.
Genel merkezle ilişkileri iyi olanların listede yer bulma şansının artacağını ise tahmin etmek güç değil.
İlişkiler demişken Eskişehir’de bir önceki seçimde olduğu gibi CHP Genel Başkanı tarafından “Bu kent sizden sorulur” tarzında bir yetki devri yapılırsa listenin örgüt içinde destek bulması ya da kamuoyu nezdinde takdir görmesi ile ilgili sorun yaşanacaktır.

CHP’de üyelerin katılımını esas alan ‘ön seçim’ yapılmadığı ya da aday belirlemede ‘objektif ölçütler konulmadığı’ sürece bu tartışmaların sonunun gelmeyeceği çok açık.
Sistem kapalı yürütüldüğü için parti içinde ve sosyal medyada çeşitli boyutlarıyla tartışmalar devam ediyor.
Aday “Eskişehirli olsun, Eskişehir’in sorunlarını ve çözümlerini bilsin” yaklaşımı kabul edilebilir ve mantıklı bir talep.
Diğer yandan birkaç dönemden beri görev yapan milletvekilinin yerine listede yeni isimler olsun diyenler var.
Bu noktada belirteyim, yeni isim olsun denilerek kentteki konuları zamanında, yerinde izleyen, ülke gündemiyle ilgili başarılı çalışmalar yapmış olan örneğin Utku Çakırözer’in aday gösterilmesine itiraz etmek çok da anlaşılır bir durum değil.
Kentteki her sorunla ilgilenen, çalışkan, halkla sıcak ilişki kuran bir milletvekili, deneyimiyle listeye ve partiye güç verecektir.
Yeni isimler elbette ki olmalı ancak nitelikli, bakış açısıyla siyasete yeni soluk getirebilecek kişiler listede yer almalı.  
Önümüzdeki zorlu dönemde, parti içi çalışmalarda yer alan, örgütlü mücadele kültüründen gelen, çözüm üretme kapasitesi yüksek olan adaylarla yola devam etmek önemli olacaktır.
Aday listelerinde yer bulamayanlar için de ilerleyen dönemde çok sayıda ‘yeni pozisyon açılacağı için’ aday adayı havuzundan görevlendirmeler yapılması olasıdır.
Tüm bu tartışmalar bir yana Genel Merkezin ittifak partilerinden ya da parti içinden uygun gördüğü kişilere Eskişehir listesinde yer vermesi de sürpriz olmaz.

Israrla belirtmekte yarar var.
Yerelden destek alacak olan aday listesi, CHP’nin iktidar yürüyüşüne güç katacaktır.