Yerel seçim yaklaşırken geçmiş seçimlerden farklı olarak bu kez partiler adaylarını gruplar halinde açıklamayı tercih ediyor.
İttifak arayışları ile ilgili görüşmeler ve diğer partilerin adaylarına göre konum alma stratejisinin de uygulamada etkili olduğu söylenebilir.
Aday açıklamaları muhtemelen ay sonuna kadar devam edecek.
İktidar kanadına bakıldığında adaylar konusunda Cumhur ittifakının bileşenleri ile önemli ölçüde anlaşma sağlandığı anlaşılıyor.
CHP’de ise aday belirleme sürecinin tartışmalarla devam ettiğini söylemek mümkün.
Şehit cenazeleri ve ardından Yargıtayın Can Atalay kararına karşı tepkiler nedeniyle Parti Meclisi toplantıları ertelendi ve aday belirleme süreci uzadı.
Belirtmek gerekir ki görevde olup tekrar adaylık başvurusu olan Belediye Başkanları bu dönemde devam eden belirsizlik nedeniyle tartışmaların odağında kaldılar.
…
Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim.
CHP yönetiminin, yargı denetiminde ön seçim yapılmaması, örgüt denetiminde ön seçimin de az sayıda yerde yapılması kararını vermesi zaten aday belirlemede büyük sorunların yaşanacağının habercisiydi.
Bu noktada CHP’nin yeni yönetiminin ‘tarihi bir fırsatı kaçırdığı’ söylenebilir.
Kurultay sonrasında yeni göreve gelen CHP Genel Merkez yönetimi henüz yıpranmamış ve parti içindeki çeşitli grupların baskısı altında kalmadan “Yargı denetiminde ve tüm üyelerin katılımıyla ön seçim” kararı verebilirdi.
Örgütün ve en önemlisi üyelerin dahil olduğu bir süreç sonrasında ortaya çıkan adaylarla ilgili böylesine tartışmalı bir süreç yaşanmazdı.
Anket, kamuoyu araştırması gibi (ne kadar doğru olduğu tartışılan) yöntemler kullanıldığı ifade edilerek belirlenen adaylar kamuoyunun beklentilerine karşılık verebilecek mi sorusu sorulmaya devam edecek.
Aday belirlemede objektif kriterler olmadığı için aday yapılmayan kişilerin tepkilerine karşı ikna edici yanıtların verilmesi de zor olacak.
…
Genel zorluklar bir yana CHP’nin Eskişehir merkezdeki Belediye Başkanı adayları belli oldu.
Kısa bir süre önce Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevinden emekli olan Avukat Ayşe Ünlüce CHP Parti Meclisinde alınan kararla Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak açıklandı.
Eskişehir’in marka ismi, Belediye Başkanı olarak 25 yıl kente çok önemli hizmetleri olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in önerisini Parti Meclisi onayladı.
CHP, başarılı bir bürokrasi geçmişi olan ve belediyecilik deneyimi ile yerel konulara hakim olan Ayşe Ünlüce‘yi seçerek doğru bir adayla yerel seçim yarışına katılmış oldu.
Sivil Toplum Kuruluşlarında görev alması ve projeler yoluyla STK’larla yakın ilişkiler içinde olması kent için önemli bir kazanım olacaktır.
Yılmaz hocanın ve örgütün de desteğiyle başarılı bir kampanya dönemi geçirerek seçilme şansının yüksek olduğunu söylemek mümkün.
Diğer yandan başarılı olduğu düşünülen Belediye Başkanları Odunpazarında Kazım Kurt, Tepebaşında Ahmet Ataç’ın adaylığı da kesinleşti.
…
AKP ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nu açıkladı.
İYİ Partiden seçilip AKP’ye geçmesiyle ‘siyasi etik’ tartışmalarının odağında olan Nebi Hatipoğlu adaylığının açıklanmasından kısa bir süre sonra bu kez yaptığı gaf ile yine gündem olmayı başardı.
Gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayan Hatipoğlu, Belediye Başkanı olması halinde gazetecilere “Sizleri maaşa bağlayacağım” dedi.
Gazetecileri “Belediyenin memuru” haline getireceğini ifade etti.
Böyle bir anlayış kenti yönetebilir mi, gerçekten de inanılır gibi değil.
Hatipoğlu, mensubu olduğu iktidar partisinin basına karşı yaklaşımına benzer şekilde yerelde de aynı uygulamayı yapacağını önemli bir vaat olarak bugünden ilan etti.
Demokrasinin temel unsurlarından olan ve dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen medyanın bağımsızlığına müdahale etmeyi hak gören bir aday karşımızda duruyor.
…
Çağdaş değerlere bağlı olan Eskişehir halkı ‘evrensel basın ilkelerini yok sayan adaya’ karşı gereken cevabı sandıkta verecektir.