Eskişehir’de öğretmenliğe başladığımda ilk uğradığım ev, Ethem Şekersoy’un  Devrim Ortaokulu’nun biraz ilerisindeki evi oldu. Tuncer ve ağabeyi ile  Ankara’da Cafer Gümüş’ün başkanlığını yaptığı TMGT’de tanışmıştım. Eskişehir’den  Yüksel İşbilen de  TMGT  Ankara  merkezine sık uğrayanlardandı.
    Eskişehir’de eşiğinden içeri  adım arttığım  ikinci ev  Firdevs ve Murat Kahyaoğlu’nun  Akarbaşı’nda   kirayla  oturdukları Tapucu Ömer Bey’in evi oldu.
    Sözünü ettiğim yıl 1965’ti…Bir yıl sonra 60 yılını dolduracak bir zaman öncesinden söz ediyorum.
Eskişehir’de uğradığım ev
    Kahyaoğlu ailesinin evi her zaman destursuz girip çıktığım evlerden biri oldu… Bu iki değerli öğretmen benim yaşamımın derinliklerinde  özel bir yeri olan  insanlardır.
    Öğretmen hareketinin odağındaki  bir aileydi… Murat  Kahyaoğlu’nun  sürgünler yaşadığı dönemden geçildi. Milletvekili  seçilmesi ve sonrasında hep Eskişehir’i mekan edindiler; bu kadım kenti benimsediler, imkanları olduğu halde başka bir yerde yaşam arayışında olmalılar.
    Firdevs öğretmen önce  kendi işine saygılı bir insandı. Okur-yazar bir aileden geliyordu. Kardeşi Haluk Aker  de eli kalem tutanlardandı.
    Firdevs öğretmenin gözlemlediğim ilk özelliği kendi işine duyduğu saygıydı; aşını  sağlayan i İşini yaparken bütün gücünü en iyiyi üretmeye odaklardı.

Arkadaş çevresi
Bir başka özelliği  daha vardı: Karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı aile ortaklığı. Birlikte ve bir arada olmanın  “paylaşma-odaklı” olması gerektiğinin bilincinde iki insandı  Kahyaoğlu ailesi.
    Öğretmen hareketi, milletvekillik aşaması ve daha sonraki politik yaşamında Kahyaoğlu ailesiyle  ilişkilerimiz hiç kopmadı.  Değişik sorunlarla ilgili değerlendirmeler yaptığımızda Firdevs öğretmen düşüncelerini çok net anlatır; aykırı düşündüğünü hiç ödün vermeden söylerdi. Kararlarımızda  değerli katkılar yaptığına  tanıklık ederim.
    Firdevs öğretmenin düzeyli, birbirine değer katan “arkadaş çevresi” vardı…
Hastalığının hafıza  kaybına yol açmasına kadar arkadaşlarıyla  saygı ve sevgiye dayalı diyaloğunu sürdürdü; zor dönemlerinde de  yanında duranlar oldu.
    Firdevs öğretmen, son yıllarda çok yaygınlaşan hastalığına yakalanınca, eşi  Murat Kahyaoğlu’nun bir özelliğine daha tanıklık ettim: Evde ve hastanedeki bakımında   hepimize “rol modeli” olacak  özen gösterdi. Düzenli aralıklarla hastaneye uğradı;  bakımıyla yakından ilgilendi; yapılması gereken ne varsa  hepsini yerine getirdi.
    Firdevs öğretmeni  son yolculuğuna uğurladık. Başta Murat Kahyaoğlu’ na, Firdevs öğretmeni sevenlere ve arkadaşlarına sabırlar diliyorum.
    Sevgili Firdevs öğretmenim… Biliyorum gözü arkada olmadan son yolculuğuna çıkanlardan birisin… Keşkesi  az olan insanlardan olduğuna tanığım. Huzur içinde uyu.