Oksijen gazetesi,entelektüel merakları çürümemiş olanlara anlamlı hizmetler sunuyor: The Econonimst gibi Batı dünyasının köklü ve etkin dergisinin “The World Ahead 225” çalışması yanında günümüzde kaliteli içerik-odaklı gelişme yaratan The Newyork Times’ in “Turnung Point/Global Agenda 2025” ekini dilimize aktararak bizlerin zihinsel meraklarına sundu.
Anadolu insanının binlerce yılın akıl süzgecinde süzerek bugüne ulaştırdığı bazı genellemeler her zaman yol göstericidir: ”Ev danasından öküz olmaz” gibi.
Ülkemizde alabildiğine yaygınlaşan kasaba kültürü ve onun beslenme kaynağı olan popülist kültür, birçoğumuzun farkında vardığının da ötesinde tehlikeli bir anlayışın selinde hepimizi boğma potansiyellerini yükseltiyor.
Popülist sığlığın baskın tehlikelerinden biri, kendi içimizdeki insanların kim oldukları üzerinde spekülasyon yaparken, ne yaptıklarını gerektiği gibi sorgulamamaktır. Bu sorgusuz inanma hastalığı geçmişimizde de olmalı ki, kendi içimizdeki başarıları küçümseme veciz bir sözle özetleniyor: “Ev danasından öküz olmaz!”
Kendimize fazla haksızlık etmemek için Fransızlar’ın da, “ İnsan kendi köyünde peygamber olamaz!” özdeyişlerini anımsamalıyız.
Turning Point ekinde değerlendirme yapan ünlü müzik insanı Jaavo Jarvi ‘yi tanık gösterelim. Ünlü orkestra yöneticisi, “ Dikkat sürelerinin kısaldığı ve popüler kültürün kolay sindirilebilir içeriği tercih ettiği modern dünyada” çok sesliliğin, çok kültürlülüğün ve üretken insan aklının nasıl kısırlaştırdığına değinerek tehlikeye karşı hepimizi uyarıyor.
Hızlı gündemler
Popülist kültürün, kısa mesaj, içerik bütünlüğü olmayan kısa yazı tuzaklarını aşmalıyız.
Popülist kültürün, siyaset söylemi, makroiktisadi gelişmeleri fetişleştirme, spor, sosyal medyada arka planı olmayan fenomen yaratma tuzaklarına düşmemeliyiz.
Popülist kültürün, ağzımızdan çıkan sözleri, kalemlerimizin yazdıklarını ya da başka iletişim kanallarındaki etkileşimlerinin sonuçlarını sorgulamadan her gün yeni bir gündem peşinde bizleri sürüklemesine izin vermemeliyiz.
Popülist kültürün, kötülükleri örtmek için konuları fetişleştirerek kutsal şal haline getirmesine, doğru bildiğimiz yanlışlarla bizi kuşatmasına, bölmesine, parçalamasın ve yönlendirmesine savaş açmalıyız.
Popülist kültürün, geçmişte ortaya koyduğumuz iddialı hedefleri sorgulayarak, sapmalarda ince ayar yapılmasını engelleyen “hızlı gündemler” yaratmasının oluşturduğu orta ve uzun dönem tehlikeleri üzerinde ciddi kafa yormalıyız.
Sorgulamalıyız
Ayrıntısı hakkında net bilgi sahibi olmadan ulaştığımız yargıların kaynakların bizi tehlikeli yerlere götürebileceğini akıldan çıkarmamalıyız.
Toplumsal gelişmenin yeni adlar, yeni kavramlar ve yeni düşünceler yolunu izlediğini; her yeni adımın kavranmasının emek, zaman ve özen gerektirdiğini unutmamalıyız.
Değer üretmek önemli bir insani özelliktir… Değerin orta ve uzun dönemde toplumun maddi ve kültürel zenginliğini artırması ise ayrıntı bilgisi, özeni ve analizi gerektirir.
Okumadan yazar, gezmeden seyyah, bilgi sahibi olmaran bilge olmayı özendiren popülist kültüre savaşmak hepimizin sorumluluğudur.