“İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, kötü gidiyorsa dört katına.” diyor, Tom Peters.

İnsanın en önemli güç sandığı, bilgi ve kabiliyetidir.

Hedefe varmanın yolu ise eğitimdir.

Eğitim ise toplumun gelişimi ve ilerlemesi için önceden düzenlenmiş araç/gereç ve düşünce sistemlerinin, nitelikli insan gücünü geleceğe yönlendirerek, toplumsal dönüşümü sağlayan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesidir.

Kimi ülkeler bunu dört dörtlük uygulayarak geleceğe güvenle bakarken, kimi ülkeler eğitimde büyük sorunlar yaşamaktadır.

İki kıta arası köprü görevi gören bir ülkeden, iki kıta arasına sıkışmış bir kültür merkezindeyiz.

Biraz doğulu biraz batılı ama bir yanı da Ortadoğulu olarak yaşamına devam etmektedir.

Yaklaşık yüz yıl önce eğitim sistemimiz, batı eğitim sistemini kabul ederek uygulamaya başlamış.

 Zaman içinde siyasi ve keyfi nedenlerle, sistem erozyona uğramaya başlamış ve genç nüfusun büyüklüğüne rağmen bu gücü avantaja çevirememiştir.

Herkesin bildiği üzere ülkemizde eğitime ayrılan bütçe yetersiz ve beraberinde birçok sorun getirmektedir.

Eğitim öğretim bir yana, milyonlarca öğrencinin geleceğini bir sınava tabi tutarak, nitelikli bilgi ve kabiliyetin değerini, ezber bir sistemle ölçmeye çalışıyoruz.

Ünlü düşünür Tom Peters’in tespit ettiği gibi işleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın ama işler kötüye gidiyorsa eğitim bütçenizi dört katına çıkarın diyerek, soruna net bir çözüm bulmuştur.

 …

Tabi bunu uygulayacak olan ülkeyi yöneten insanlar ve iktidarlardır.

Herkesin üniversite okuyamayacağı gerçeğini göz ardı etmeden, üniversite okuyan öğrencinin de en iyi şekilde eğitim alma hakkı hem ülkeye hem de dünyaya fayda sağlayacağı unutulmamalıdır.

Yarın ve öbür gün, YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) 2024 kapsamında yapılacak olan, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavlarda, adaylar hayallerindeki bölümlere yerleşmek için ter dökecekler.

Yıllarca öğrencilerine emek veren öğretmenlerin, varını yoğunu çocuklarının geleceği için harcayan ailelerin ve yarına güvenle bakacak, hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için gece gündüz demeden çalışan tüm öğrencilere, bu zorlu sınavlarda başarılar diliyorum.