Yerel seçime yaklaşırken Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis üyelikleri için aday adaylığı başvurusu yapanların listelerin açıklanması ile ilgili bekleyişi sürüyor.
Partilerdeki muhtemel aday isimleri üzerinden yürütülen tartışmalar da kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor.
İktidar partisinde aday belirlemede illerde temayül yoklaması yapıldı, sonuçları her zaman olduğu gibi bu kez de kamuoyuna açıklanmadı.
Temayül sonuçları aday belirlemede dikkate alınmadığı için ‘şekli bir uygulama yapıldığını’ söylemek mümkün.
…
CHP’de ise aday belirlemede yıllardır büyük bir istek olarak dile getirilen ve örgütün canlanması için en uygun aday belirleme yöntemi olan ‘yargı denetiminde ön seçim’ konusunda niyet açıklamaları var ancak net bir planlama bu yazının yazıldığı saatlere kadar belli değildi.
4 Aralık 2023 tarihinde yapılan MYK toplantısı sonrasında parti sözcüsü “En az bin seçim çevresinde ön seçim yapılacak” demişti.
Devamında genel merkez tarafından İl ve ilçe başkanlıklarına 7 Aralık 2023 tarihinde gönderilen genelgede 659 seçim çevresinde ‘tüm seçim türlerinde’ adayların ‘merkez yoklaması’ ile saptanmasına, seçim çevrelerinin özelliklerine göre;
Örgüt denetiminde ön seçim,
Örgüt denetiminde basit aday yoklaması,
Örgüt denetiminde genişletilmiş aday yoklaması
Eğilim yoklaması yöntemlerinden hangisinin tercih edileceği konusunun İl Başkanlıkları tarafından 13 Aralık saat 17:00’ye kadar genel merkeze bildirilmesi istendi.
Genel merkez tarafından daha sonra gönderilen bir yazı ile de 7 Aralık tarihinde gönderilen yazının Eskişehir’in de içinde olduğu 20 ili kapsamadığı yazının bu illere bilgi için gönderildiği bildirildi.
Özetle CHP’nin oy potansiyelinin yüksek olduğu 20 ilde ‘ön seçim yapılmaması’ kararı alındı.
Meclis üyelikleri için ise genel olarak fermuar sistemiyle ön seçim, anket ve eğilim yoklaması yapılacağı haberleri basında yer aldı.
“Seçim çevrelerinde hangi aday belirleme yönteminin benimseneceği” milletvekillerinin hazırladığı raporlar ve görüşmeler ışığında Parti Meclisinde karara bağlanacak.
…
İl Başkanlıklarına gönderilen genelgeye bakıldığında aday belirleme yöntemlerinin hepsinde ‘örgüt denetiminde’ ifadesi yer alıyor.
“Yargı denetiminde ön seçimden yöntem olarak bahsedilmemesi” verilen sözlerin havada kaldığını gösteriyor.
Yıllardır her seçim öncesinde yargı denetiminde tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yapılmasını bekleyen partililere bu kez de iyi bir haber verilemedi.
Burada daha da ilginç olan ise ön seçim yapılmayacağının açıklanmasından sonra ‘parti içinde yaşanan sessizlik ve tepkisizlik’ durumu.
Aday adayı olanlar belki de pozisyonlarını korumak için merkez yoklaması yöntemine dair itiraz etmiyor olabilirler.
Parti üyeleri de şaşırtıcı bir biçimde son kurultay öncesinde en önemli vaatlerden olan ve tüzük tartışmalarının odağında yer alan ön seçim konusunda tepki vermiyor.
Gelinen noktada aday belirlemede ‘vesayet’ bu kez de geçerli kılınıyor.
Anlaşıldığına göre bu seçimde de adaylar yine ‘kişisel yakınlıkların’ ve ‘iletişim becerilerinin’ etkili olduğu bir süreç içinde belirlenecek.
…
Diğer yandan Eskişehir’de CHP’nin merkezdeki mevcut belediye başkanlarının adaylıklarının genel başkan tarafından “Hele bir başvuru yapsınlar da bakalım” tarzında değerlendirmeye alınması ‘adaylarda değişim olacağının’ mesajı olarak da yorumlanabilir.
CHP Genel Merkez yönetiminde yaşanan ‘değişimin’ Eskişehir’e yansıması nasıl olacak bekleyip göreceğiz.