“İnsan her zaman genç, güzel, sağlıklı, popüler olamaz, böyle kalamaz. Ama her zaman iyi olabilir..”

     Bugün 13 Kasım dünya iyilik günüymüş,  1998 yılında, ulusların iyiliksever STK'larının bir koalisyonu olan Dünya İyilik Hareketi tarafından tanıtılmış. Kanada, Avustralya, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkede görülmekteymiş.
     İyilik üzerine çok söz söylenmiş, misal: “Birinden iyilik gören kimse bu iyiliği hiç unutmamalıdır, birisine iyilik yapan ise yaptığı iyiliği hiç hatırlamamalıdır.     Charron.”  “İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes.Cenap Şehabettin, “İyiye giden yol, çok güç görünüyorsa da bulunabilecek bir yoldur.”
     B. Spinoza, “İyilik düşünmek, bizi cesaretle yaşatır.” Wolfgang Van Goethe, “İyiliğinize inanılmasını istiyorsanız, ondan hiç söz etmeyin.” Blaise Pascal
     Peki insanların iyilikleri salt kendi cinsini mi kapsamalı. İyilik dünyayı paylaştığımız tüm canlılarla paylaşılınca anlam kazanmaz mı? Doğrusu da bu değil midir?  
     Yıllardır gözlemlerim; kendine, kendi cinsine dönük yaşayanların iyilik diye yaptıkları hep yarım yamalak ve eksikli olmuştur. Zaten bu tür insanlarda bir süre sonra egoistliklerin göstergesi olana dönüp, göstermelik yaptıkları iyilikten vaz geçmektedirler.
     İyi insan vasfı kazanabilmek için tüm var olan canlıların yaşam haklarına azami saygı duymalıyız. Mesela dün gece kentimizde bir olay yaşanmış, bazı haber kanallarında verildi: Hoşnudiye Mahallesi'nde bulunan İsmet İnönü Caddesi'nde ilginç bir olay meydana geldi. İşlek caddede hizmet veren bir fastfood restoranı önünde kendisine verilen döneri yediği düşünülen köpeğe, bir vatandaş tarafından tekme atıldı. Çenesine atılan tekme ile inleyen köpek, adeta neye uğradığını şaşırdı.
     Çenesine atılan tekme ile inleyen köpeği gören vatandaşlar şahsa tepki göstererek, neden tekme attığını sordu. Şahıs bahse konu köpeğin kendisini ısırdığını ve bunun için tekme attığını iddia ederek kendini savundu.
Tartışma kısa sürede kavgaya dönüşürken tekme atan şahıs bir anda kendini tepkili kalabalığın arasında buldu. Adeta meydan dayağı atılan şahıs, olay yerinden kaçtı.
     Tekme ile canı yanan köpek kendi etrafında dönerken, vatandaşlar tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. 
     Evet, haber böyle verildi. Sonrasında bölgede esnaflık yapan görgü tanıklarından öğrendiğimize göre köpek ilgili kişiyi ısırmamış. Şahıs artık o canlılara nasıl bir husumet beslemekteyse, böyle bir hınç gösterisinde bulunmuş. Lafın özü tekmeyi atan kişi kötülük yapmış o masum cana yemek verip darp edilmesine karşı koyanlar ise iyilik yapmış.
     İyiliğin cinsi, cinsiyeti, ırkı, rengi, milliyeti olmaz, iyilik iyiliktir ve her cana, her varlığa karşı yapılırsa geçerlidir. Sizlerde iyiliklerinizi sınırlandırmayın, işte o zaman bugünü  kutlamaya hak kazanırsınız.